Electrolux AB, cel mai mare producator de electrocasnice din Europa, a redus luni estimarile legate de profit pentru 2008 si a anuntat 3.000 de disponibilizari, dupa o scadere drastica pe piata de profil din Europa si America de Nord, noteaza Bloomberg.

Compania spune ca vanzarile au scazut puternic in ultimele saptamani din noiembrie, iar consecinta directa este imposibilitatea de a-si atinge tintele de profit pentru intreg anul. Scandinavii isi propusesera pentru 2008 atingerea unui profit operational cuprins intre 3,3 miliarde si 3,9 miliarde coroane suedeze (411 milioane - 486 milioane dolari).

Compania estimeaza ca va economisi anual circa 150 milioane dolari din 2010, datorita masurilor pe care le va lua. Reducerile de personal, echivalentul a 5% din forta de munca a companiei, precum si alte actiuni asemanatoare vor costa aproximativ 1,2 milioane coroane suedeze si vor fi aplicate incepand cu al patrulea trimestru.

Electrolux este al doilea producator de electrocasnice din lume, avand mai mult de 40 de milioane produse vandute in 150 de tari anual. Electrolux este producator de aspiratoare, masini de spalat, congelatoare si frigidere, iar printre brandurile sale se numara AEG, Zanussi, Eureka si Frigidaire. Grupul suedez este prezent in Romania din 1995.