Concernul german Siemens a acceptat luni sa plateasca autoritatilor americane si europene suma record de 1,34 miliarde de dolari pentru a pune capat investigatiilor privind acuzatii de coruptie, potrivit The New York Times. Astfel, compania va plati 450 milioane de dolari Departamentului american de Justitie, iar 350 milioane de dolari vor fi platiti comisiei de supraveghere a pietelor de capital (Securities and Exchange Commission).

Totodata, procurorii din Munchen au anuntat ca au ajuns la o intelegere cu Siemens, prin care compania va plati o amenda de 395 milioane de euro (540 milioane dolari). Aceasta suma se adauga amenzii de 290 milioane de dolari acordata grupului anul trecut.

Autoritatile au precizat ca Siemens a mituit, incepand cu mijlocul anilor '90, mai multi oficiali straini pentru a-si asigura contracte guvernamentale precum programul "Petrol contra hrana" al Natiunilor Unite, sau alte proiecte comerciale in Argentina, Venezuela sau Bangladesh.

"Actiunile lor nu au fost o anomalie. Ei aveau proceduri standard care se aplicau directorilor unor corporatii, care priveau mita ca o strategie de afaceri", a declarat Joseph Persichini Jr., directorul biroului din Washington al FBI.

Conducerea Siemens a jurat ca va reorganiza practicile de afaceri, ca parte a intelegerilor separate cu autoritatile din Statele Unite si Germania. "Siemens a incheiat un capitol dureros din istoria sa", a declarat Gerhard Cromme, presedintele grupului la conferinta de presa in care s-au anuntat cele doua acorduri.