Consiliul de administratie al Vitmeco, actionarul majoritar al uzinei de aluminiu ALRO Slatina, a decis disponibilizarea a 1.800 de angajati dintre cei aproximativ 3.500 si inchiderea a trei dintre cele cinci hale de productie, anunta NewsIn. Liderii sindicali de la ALRO sustin ca disponibilizarile decise deocamdata reprezinta doar o prima etapa, in primavara urmand ca societatea sa isi inchida portile. In plus, sindicalistii sustin ca ALRO a avut un profit de 130 de milioane de dolari anul acesta, insa decizia de a inchide jumatate din capacitatile de productie si a disponibiliza angajatii ar fi fost luata pentru a se obtine banii necesari finantarii investitiilor facute de grupul Vitmeco in China.

Liderii celor 7 sindicate din ALRO Slatina au semnat, vineri, o nota de protest intitulata "Opriti macelul de la Alro Slatina", ca urmare a deciziei consiliului de administratie Vitmeco de a disponibiliza mai mult de jumatate dintre angajati si a inchide jumatate din capacitatile de productie.

Ei sustin ca decizia ar fi fost luata pentru a obtine sumele necesare finantarii investitiilor facute de Vitmeco in China. Aici, grupul Vitmeco are in derulare un program de investitii de peste 1,5 miliarde de dolari ce consta in construirea a inca doua intreprinderi de aluminiu pe langa cele 3 detinute si a unei termocentrale electrice. Vitmeco mai detine in China o mina de carbune si una de bauxita in Siera Leone.

Sindicalistii acuza conducerea Vitmeco ca a folosit creditele obtinute in valoare de peste 250 de milioane de dolari tot in dezvoltarea capacitatilor de productie din China. Sindicalistii urmeaza sa decida masurile de protest pentru perioada urmatoare.

Directorul general al ALRO Slatina, Gherghe Dobra, a refuzat sa faca orice fel de declaratie, precizand ca punctul de vedere al conducerii va fi prezentat printr-un comunicat de presa.

Potrivit NewsIn, ALRO Slatina are contracte pana in 2012.