Dacia cere pastrarea taxei auto la nivel actual

Sindicatele au amenintat ieri, cu ample proteste de strada daca Guvernul va modifica sau va elimina taxa auto. Anuntul a fost facut la Pitesti, intr-o dezbatere pe tema problemelor companiilor auto si din constructii. In acelasi timp, conducerea uzinei Dacia şi furnizorii sai au cerut noului Guvern sa nu scada taxa auto pentru masinile second hand din import. Proaspatul ministru al mediului, Nicolae Nemirschi, a spus ca doreste suspendarea taxei auto, pe care o va reanaliza luna viitoare. Vanzarile de autoturisme noi au scazut cu 51% în noiembrie, fata de aceeasi luna a anului trecut din cauza invaziei de masini rulate din import.

Fitch: Cresterea economica a Romaniei, 1% in 2009

Agentia de evaluare financiara Fitch a revizuit in scadere estimarea privind cresterea economica din Romania anul viitor. Astfel, potrivit analistilor, tara noastra va avea o crestere economica de 1% in 2009, fata de 3% cat se estimase anterior. Agentia mai preconizeaza un deficit bugetar de 5% din produsul intern brut, o inflatie de 4% si un deficit de cont curent de 11% din PIB.

Sondaj BNR: Piata imobiliara e "inghetata"

Piata imobiliara este „inghetata” si sunt semne ca marii operatori nu mai sunt dispusi sa investeasca. Este una dintre concluziile ultimului sondaj de conjunctura realizat de Banca Nationala in aceasta luna. Cererea insuficienta si blocajul financiar sunt principalele cauze ale scaderii activitatii in constructii si industrie. In ambele sectoare managerii asteapta o scadere accelerata a numarului de angajati in perioada urmatoare, mai arata sondajul.

Bancpost: solutii pentru clienti in criza

Bancpost va oferi clientilor solutii pentru reducerea ratelor lunare la creditele contractate. Decizia a fost anuntata ieri intr-un comunicat de presa si urmareste sa-i ajute pe cei care au luat credite sa faca fata conditiilor actuale. Una dintre masuri: banca nu va percepe niciun comision pentru rambursarea creditelor pana la sfarsitul lunii martie 2009.

Stere Farmache merge la Alpha Bank

Stere Farmache va fi prim-vicepreşedinte la Alpha Bank incepand cu 1 ianuarie 2009. Saptamana trecuta el a demisionat din functia de director general al Bursei de Valori Bucuresti pe care a condus-o inca de la infiintare. Stere Farmache va rămâne insa preşedinte al Bursei.

Presa: Spania a intrat in recesiune

Economia spaniola, lovita dur de criza financiara internationala, a intrat in recesiune in ultimul trimestru al anului, potrivit unui raport intern al ministerului Economiei, citat de cotidianul El Mundo. Potrivit acestuia, Produsul Intern Brut s-a contractat cu 1,5% in ultimul trimestru. In al treilea trimestru PIB-ul a scazuse cu 0,2%. Spania cunoaste astfel prima recesiune dupa 15 ani. Institutul de Statistica urmeaza sa anunte oficial datele asupra economiei in 12 februarie.

Evolutia marilor burse

Bursa americana a inchis aseara pe rosu, dupa publicarea unor noi date care arata o inrautatire a situatiei economice. Dow Jones a pierdut 1,18%, iar Nasdaq - 0,71%. Preţurile locuinţelor din Statele Unite au înregistrat o scădere record, de peste 13%, in noiembrie. Tot ieri s-a anuntat si ca PIB-ul Statelor Unite a scazut în al treilea trimestru cu 0,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2007. Marile burse din Europa au avut scaderi usoare cu exceptia celei de la Londra. Indicele general al Bursei de la Bucuresti a inchis pe plus ultima sedinta din acest an.

Curs valutar

Moneda nationala incepe ziua la un curs de 3,93 pentru un euro, dupa ce ieri s-a apreciat nesemnificativ. Leul s-a depreciat usor fata de dolarul american, pana la 2,80. Francul elvetian a fost cotat pentru azi in urcare, la 2,57 lei.