Economistii de frunte ai Germaniei s-au pus pe treaba si au conceput un plan Marshall pentru economia nemteasca, satui de timiditatea cu care cancelarul german Merkel face fata crizei. Potrivit acestui plan, in a carei posesie au intrat colegii de la Handelsblatt si Süddeutsche Zeitung, in 2009 statul ar urma sa sprijine cu 30 de miliarde de euro creditarea micilor companii, alte 10 miliarde urmand sa fie acordate anul viitor.

Merkel, o crestin-democrata, face fata tot mai greu torentului de critici (venite din partea CSU) a avertizat ca indatorarea publica nu poate fi o solutie pe termen lung in lupta cu recesiunea, dar tot mai putini o baga in seama. “Fiecare miliard acordat ne ingusteaza marjele viitoare de manevra”, a declarat ea duminica, promitand noi investitii publice.

Reamintesc ca un prim plan de relansarea a economiei, adoptat in noiembrie trecut, a costat statul 12 miliarde de euro (dar cu un impact asteptat in economie de 31 mld euro) dar a fost considerat insuficient de catre economistii germani.

Al doilea plan, cel de care va vorbeam la inceputul acestui post, va fi lansat la mijlocul acestei luni, asteptarile micilor intreprinzatori fiind uriase. Presedintele Institutului de Cercetari Economice din Halle, Ulrich Blum, a calculat ca numai pentru incurajarea consumului prin reducerea de impozite ar fi necesari 50 de miliarde de euro. "Daca statul nu stie sa cheltuie eficient banii, sa-i dea inapoi contribuabililor", a declarat Blum intr-un interviu aparut in Spiegel.

Una peste alta, m-as bucura sa aud ca si in Romania capetele luminate s-ar aduna si ar concepe in mod transparent un asemenea plan. Ma gandesc aici la un grup de lucru din care sa faca parte Daianu, Serbanescu, Voinea, Ionita si ceilalti. Poate ca nu ne-ar strica un asemenea grup…

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.