Compania Petrom a inceput procesul de inchidere a tuturor unitatilor de productie consumatoare de gaz natural de la combinatul Doljchim, aceste instalatii urmand sa fie repornite la mijlocul lunii februarie, potrivit unui comunicat al companiei remis Bursei de Valori Bucuresti (BVB). In urma acestei masuri, un numar de aproximativ 600 salariati vor intra in somaj tehnic.

"Petrom a decis sa initieze inchiderea tuturor unitatilor de productie consumatoare de gaz natural. In acest moment avem in vedere inchiderea unitatilor de productie mai sus mentionate pana la mijlocul lunii februarie, urmand sa monitorizam indeaproape evolutia pietei, pentru a lua decizii ulterioare", se arata in comunicat.

Reprezentantii companiei au mai precizat ca efectele acestei masuri asupra activitatii si rezultatelor Petrom nu sunt semnificative.

Gheorghe Baiasu, liderul Sindicatului Liber Doljchim Craiova, a declarat in urma cu o zi ca, exceptand instalatiile care consuma gaz, restul instalatiilor de la Doljchim vor lucra normal.

"Cu exceptia instalatiilor care consuma gaz metan, restul instalatiilor vor merge. Nu vor functiona instalatiile direct legate de cea de amoniac, respectiv urea. Dar vor functiona azotatul, va functiona partial acidul azotic si ambalarea. Plus utilitatile: epurare, tratare etc. Raman la lucru in jur de 500-520 de oameni“, a precizat liderul de sindicat citat de NewsIn.

Acesta a mai spus ca angajatii care vor intra in somaj tehnic vor primi 75% din salariul de incadrare, plus sporuri.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anuntat, sambata, ca Petrom va inchide temporar Combinatul Doljchim. "Cei de la Petrom ne-au asigurat ca o sa inchida luni Combinatul Doljchim, care consuma 1,2 milioane mc gaze/zi, deci se mai disponibilizeaza circa 1,2 milioane mc/zi", a spus Videanu. Potrivit ministrului, Petrom avea deja in program inchiderea temporara a combinatului Doljchim.

Combinatul Doljchim Craiova, specializat in producerea de ingrasaminte chimice minerale si a intermediarilor, a fost cumparat de catre compania Petrom in anul 1998, iar aici lucreaza in prezent peste 1.200 de angajati.