Un sondaj efectuat de Asociatia Trezorerierilor Companiilor din Franta la sfarsitul lunii decembrie arata impactul crizei financiare asupra relatiilor dintre firmele franceze si banci. Astfel, circa un sfert dintre firmele franceze interogate si-au vazut liniile de credit reduse sau chiar anulate in anumite cazuri. Alte circa 28% au fost “rugate” sa nu mai efectueze trageri timp de cel putin doua luni, iar 54% si-au vazut ratele la creditele pe termen scurt dublate.

In acest context, mai putin de o companie din trei a riscat sa mai ceara bancii un nou credit, jumatate dintre solicitanti fiind refuzati din start, o parte amanti, iar in doua cazuri, creditele au fost aprobate. Companiile mici care au cerut majorarea liniilor de credit au fost respinse in proportie de 75%, peste 90% dintre sefii companiilor declarand ca nu vad o iesire din situatia actuala inainte de mijlocul lui 2010.

Din cate stiu, situatia din Romania nu difera foarte mult. Cunosc situatii in care intreprinzatorii locali au fost contactati telefonic de banci si solicitati sa mai amane tragerile din liniile de credit sau li s-au majorat dobanzile la creditele pe termen scurt pe motiv ca garantiile puse la dispozitia bancii s-au diminuat ca urmare a caderilor segmentului de real estate.