Preturile productiei industriale au scazut in luna noiembrie cu 2,5% comparativ cu luna precedenta, datorita ieftinirii produselor din industria extractiva si a celor din industria prelucratoare, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Comparativ cu luna noiembrie din 2007, ritmul anual de crestere s-a temperat la 11,74%.

Din punct de vedere al evolutiei lunare a preturilor productiei industriale se observa ca, in luna noiembrie 2008 se continua trendul descendent inregistrat incepand cu luna septembrie 2008.

Fata de luna octombrie, atat preturile productiei industriale pe piata interna cat si cele de pe piata externa au scazut, cu 1,9%, respectiv cu 4,6%.

Pe sectoare de activitate, preturile produselor din industria extractiva si cele din industria prelucratoare au inregistrat o scadere cu 3,8%, respectiv 2,7%, iar cele la energie electrica si termica, gaze si apa, o crestere cu 0,2%.

In ceea ce priveste marile grupe industriale, cresteri de preturi s-au inregistrat la produsele din industria bunurilor de uz curent (+1,2%) si industria bunurilor de capital (+1,1%). Scaderi de preturi se constata la produsele din industria energetica (-6,6%), industria bunurilor intermediare (-2,7%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (-0,1%).

Comparativ cu luna noiembrie 2007, preturile au crescut cu 11,74%, ritmul de crestere fiind sub cel inregistrat in intervalul octombrie 2007-octombrie 2008, cand preturile au avansat cu 16,7%.

Pe sectorare de activitate, preturile produselor din industria prelucratoare au crescut cu 12,83%, in vreme ce tarifele la energie electrica si termica, gaze si apa s-au majorat cu 10,77%. In industria extractiva, preturile au urcat cu 2,51%.

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele industriei bunurilor intermediare (+19,4%), industria bunurilor de uz curent (+12,6%) si industria bunurilor de capital (+12,0%). Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total au avut produsele din industria bunurilor de folosinta indelungata (+8,5%), respectiv industria energetica (+3,7%).