Rata somajului a scazut la 5,4% in cel de-al treilea trimestru din 2008

de Dragos Comache     HotNews.ro
Marţi, 6 ianuarie 2009, 11:37 Economie | Companii

Rata somajului, calculata conform Biroului International al Muncii (BIM), a fost in cel de-al treilea trimestru al anului trecut de 5,4%, in scadere atat fata de trimestrul anterior (5,6%), cat si fata de acelasi trimestru din 2007 (6,0%), potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Cel mai ridicat nivel al somajului, de 19,2%, s-a inregistrat  in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani.

Conform datelor INS, rata somajului in radul barbatilor a fost cu 1,6 puncte procentuale mai mare decat in randul femeilor, respectiv de 6,1% pentru barbati fata de 4,5% pentru femei.

Datele statistice mai arata ca somajul din mediul urban a fost in perioada mentionata de 6,5%, in vreme ce in mediul rural rata somajului a fost de 4,1%.

Rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a avut acelasi nivel cu cel din trimestrul corespunzator din anul precedent (60,5%), dar superior fata de cel din trimestrul anterior (+0,8 puncte procentuale). Acest indicator avea, ca si in trimestrele anterioare, valori mai ridicate pentru barbati (66,7%, fata de 54,3% pentru femei) si pentru persoanele din mediul rural (64,0%, fata de 58,1% in mediul urban). Rata de ocupare a tinerilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 ani era de 26,4%.

Raportul de dependenta economica (numarul persoanelor inactive si in somaj ce revin la 1.000 persoane ocupate) a fost de 1.234‰, mai ridicat pentru persoanele de sex feminin (1.523‰), precum si pentru cele din mediul urban (1.296‰).

In al treilea trimestru din anul 2008, populatia activa a Romaniei era de 10,17 milioane de persoane, din care 9,62 milioane de persoane ocupate si 551.000 someri.

Somerii in sens BIM sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele conditii: nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani, s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani.

Material sustinut de Siemens

"Comorile" detinute de primarii: cum pot fi folosite marile baze de date pentru a imbunatati serviciile oferite cetatenilor. Studiu de caz City Pulse

Brasovul si orasul Aarhus din Danemarca au luat parte timp de trei ani la un proiect inedit de cercetare - City Pulse, finantat de Uniunea Europeana. Pe scurt, scopul proiectului a fost sa colecteze si sa coreleze cat mai multe date despre cele doua orase, iar pe baza acestora primariile sau companiile sa dezvolte aplicatii gratuite care sa imbunatateasca serviciile oferite cetatenilor.

322 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri