Afacerile din industrie au crescut cu 6,8% in primele 11 luni din 2008, insa au scazut comparativ cu luna noiembrie 2007

de Dragos Comache     HotNews.ro
Luni, 12 ianuarie 2009, 12:24 Economie | Companii

Volumul cifrei de afaceri in industrie a crescut in primele 11 luni ale anului trecut cu 6,8%, pe fondul avansului industriei energiei electrice si termice, gaze si apa si a industriei prelucratoare, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In aceeasi perioada, comenzile noi din industrie au avansat cu 18,2%.

In perioada ianuarie-noiembrie 2008, la avansul cu 6,8% a afacerilor din industrie au contribuit industria energiei electrice si termice, gaze si apa si industria prelucratoare cu 22,6%, respectiv 5,2%, in vreme ce industria extractiva a scazut 2,0%.

Pe marile grupe industriale cele mai mari cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (+19,4%) si industria energetica (+11,3%). In acelasi timp, industria bunurilor de uz curent a inregistrat o scadere cu 0,6%.

Comparativ cu luna noiembrie 2007, in noiembrie 2008 cifra de afaceri din industrie a scazut pe ansamblu cu 4,0%, datorita scaderilor din industria prelucratoare (-5,9%) si din industria extractiva (-4,9%). In industria energiei electrice si termice, gaze si apa s-a inregistrat o crestere cu 9,4%.

Pe marile grupe industriale scaderi ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor intermediare (-19,4%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-4,7%) si industria bunurilor de uz curent  (-1,0%). Cresteri s-au consemnat in industria bunurilor de capital (8,0%) si industria energetica (2,8%).

Comenzile noi din industrie au avansat cu 18,2% in primele 11 luni din 2008

In ceea ce priveste comenzile noi din industrie in primele 11 luni ale anului trecut, acestea au urcat cu 18,2%, toate marile grupe industriale inregistrand cresteri. Astfel, comenzile noi au crescut cu 18,1% in industria bunurilor intermediare, si cu 17,3%, respectiv 17% in industria bunurilor de capital si industria bunurilor de folosinta indelungata. Industria bunurilor de uz curent a consemnat o majorare de 7,7% a comenzilor.  

In noiembrie 2008, comparativ cu aceeasi luna a anului anterior, comenzile noi din industrie au urcat cu 2,7%, crestere sustinuta de industria bunurilor de capital cu 26,2%. Scaderi s-au inregistrat in industria bunurilor intermediare (-19,5%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-9,6%) si industria bunurilor de uz curent (-8,1%).

Material sustinut de Siemens

"Comorile" detinute de primarii: cum pot fi folosite marile baze de date pentru a imbunatati serviciile oferite cetatenilor. Studiu de caz City Pulse

Brasovul si orasul Aarhus din Danemarca au luat parte timp de trei ani la un proiect inedit de cercetare - City Pulse, finantat de Uniunea Europeana. Pe scurt, scopul proiectului a fost sa colecteze si sa coreleze cat mai multe date despre cele doua orase, iar pe baza acestora primariile sau companiile sa dezvolte aplicatii gratuite care sa imbunatateasca serviciile oferite cetatenilor.

157 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version