Comisia Europeana a anuntat vineri ca a depus o noua plingere impotriva Microsoft, acuzata ca face abuz de putere dominanta pe piata PC-urilor. Plingerea vizeaza politica Microsoft legata de browserul Internet Explorer, informeaza AFP.

Incercarea Microsoft de a lega Internet Explorer de sistemul de operare Windows afecteaza competitia intre browserele web, mineaza inovatia si, in final, reduce optiunile consumatorilor, sustine CE, citata de AFP.

Nu este primul incident dintre gigantul Microsoft si UE. La inceputul anului trecut, Comisia Europeana a amendat compania Microsoft cu suma record de 899 milioane euro (1,35 miliarde dolari) pe motiv ca nu a luat in considerare sanctiunile impuse dupa incalcarea legislatiei antitrust, au anuntat atunci reprezentantii CE.

In total, de-a lungul timpului, Executivul UE a amendat Microsoft cu 1,68 miliarde euro pentru incalcarile legislatiei si pentru ca nu a luat in seama sanctiunile, intr-un mod in care nicio alta companie nu a mai facut-o

Dupa ce Comisia a amendat Microsoft cu 497 milioane euro in 2004, a mai urmat o alta amenda de 280,5 milioane in iulie 2006, deoarece gigantul software nu a respectat cerintele organismelor europene pana la termenul limita de 21 iunie al acelui an.

Comisia a stabilit in 2004, printr-o decizie confirmata anul trecut de justitie, ca Microsoft a refuzat sa dezvaluie concurentei numite informatii privind interoperabilitatea unor aplicatii legate in special de servere.

Disputa a inceput in anul 1998, cand Sun Microsystems a depus o plangere la Comisia Europeana, acuzand Microsoft ca nu ii permite accesul la interfetele tehnice ale sistemului de operare pentru Windows, Sun neputand sa dezvolte astfel produse compatibile cu sistemul de operare Windows.