Sustinerea, prin finantare de la institutiile de stat a diferentei de curs valutar, pentru anumite proiecte, scutirea de impozit pe profitul reinvestit si de orice taxe pentru investitii in siguranta la locul de munca sunt numai cateva masuri pentru care patronatele spun ca au primit OK-ul de principiu al Ministerelor.

Patronatele, sindicatele si reprezentantii ministerelor au avut o serie de intalniri in aceasta saptamana pentru a discuta, pe grupuri de lucru, masurile care urmeaza sa fie incluse in "planul anticriza".

Ioan Cezar Coraci, presedintele organizatiei patronale UGIR-1903 a declarat pentru HotNews.ro ca, in urma dezbaterilor, au fost aprobate "de principiu" o serie de propuneri ale mediului de afaceri, deciziile finale fiind asteptate in zilele urmatoare.

"Este important, in primul rand, cat la suta din PIB va fi alocat planului de masuri anticriza, abia atunci vom vedea care este adevarata orientare a Guvernului. Trebuie alocat un procent semnificativ masurilor axate pe investitii. Am incercat sa le explicam si sindicatelor ca nu trebuie blocati banii de la buget in ajutoare de somaj, ci trebuie orientati catre crerea de locuri de munca", a spus Coraci.

UGIR-1903 a propus 51 de masuri care, potrivit presedintelui organizatiei, ar fi fost agreate deja de catre ministere.

Dintre acestea amintim:

Fiscalitate:

  • deblocarea platilor de la autoritati catre antreprenori. (N.r: Este vorba despre datoriile de 2,2 miliarde de euro amintite, vineri, si de catre Traian Basescu)
  • companiile care nu fac concedieri si trimit un anumit numar de angajati in somaj tehnic sa fie scutiti de impozite pentru salariile platite acelor angajati
  • scutirea de orice fel de taxe a investitiilor care duc la cresterea sigurantei la locul de munca
  • scutire totala de impozit pe profitul reinvestit. In acest sens, ar exista o promisiune partiala din partea Ministerului de Finante

Fonduri europene:

  • sustinerea companiilor, cu proiecte aprobate pentru finantare prin fonduri structurale, prin finantarea pierderii din diferenta de curs valutar aparuta din momentul depunerii proiectului si pana in prezent. Pentru a ajuta companiile sa contribuie cu o suma drept cofinantare, institutiile de stat precum Eximbank ar fi oferit sprijin prin imprumuturi subventionate.
  • relaxarea conditiilor de eligibilitate pentru accesul la fonduri europene, in sensul acceptarii companiilor care au inregistrat bilant pozitiv pana la data de 1 iulie 2008. "Este o masura admisa de Comisia Europeana, se aplica si in alte tari, ca masura anticriza", a spus Coraci.
  • adoptarea actului normativ care reglementeaza acordarea unei prefinantari de pana la 40% pentru companii

Ajutor de stat:

  • extinderea ordonantei referitoare la posibilitatea acordarii de ajutoare de stat, de pana la 500.000 de euro, pentru toate companiile care prezinta planuri viabile de restructurare
  • potrivit lui Coraci, se discuta cu ANAF o modalitate de reesalonare a datoriilor pentru companiile cu planuri viabile de restructurare

Alte masuri:

  • modificarea imediata a legii achizitiilor publice
  • adoptarea unor modificari la legea exproprierilor, astfel incat sa deblocheze acest proces

"Este primul moment in care patronatele si sindicatele au fost de acord asupra unui aspect, acela ca Guvernul sa <> de Ordonante pentru a pune in aplicare planul anticriza. Consideram ca o luna, doua, trei de discutii in Parlament este o perioada prea indelungata", a spus Coraci. Potrivit acestuia, cel mai probabil marti, 20 ianuarie, Guvernul va prezenta patonatelor lista finala a masurilor aprobate.