Directorul executiv de la Merrill Lynch, John Thain, a demisionat din functie, la doar cateva saptamani dupa ce compania sa a fost preluata de Bank of America, transmite ABC News. Presa americana a sustinut ca Thain ar fi oferit bonusuri financiare in valoare de miliarde de dolari cu doar cateva zile inainte ca firma sa sa fie achizitionata de BofA si ca ar fi cheltuit sume importante pentru redecorarea biroului sau.

Bank of America, care a preluat Merrill Lynch la inceputul acestui an in urma unei tranzactii negociate de autoritatile guvernamentale, nu a oferit explicatii legate de motivul demisiei lui Thain.

Financial Times precizeaza insa ca Thain ar fi oferit in decembrie celor de la Merrill bonusuri cuprinse intre 3 si 4 miliarde de dolari. Oficialii BofA au afirmat ca stiau de decizia lui John Thain de a oferi bonusuri in decembrie, cu o luna inainte de data obisnuita, insa au precizat ca "Merrill Lynch a fost o companie independenta pana la 1 ianuarie 2009".

Bank of America, cea mai mare banca de retail din Statele Unite, a primit in ianuarie 20 miliarde de dolari din partea Trezoreriei americane si garantii de 118 miliarde de dolari pentru activele toxice detinute, pentru integrarea gigantului de investitii Merrill Lynch. La cateva ore de la primirea acestui ajutor, Bank of America a raportat pierderi de 1,79 miliarde dolari in ultimul trimestru din 2008, in vreme ce pierderile Merrill Lynch s-au ridicat la 15,31 miliarde de dolari. Bank of America a primit ajutoare de la stat in valoare totala de 45 de miliarde de dolari.

Thain a cheltuit 1,2 milioane de dolari pentru redecorarea biroului sau

Pe de alta parte, ABC News precizeaza ca Thain este criticat dupa ce s-a aflat ca anul trecut a cheltuit 1,2 milioane de dolari pentru redecorarea biroului sau, in timp ce firma sa incearca sa faca fata crizei financiare. Potrivit informatiilor, el i-ar fi platit 800.000 de dolari decoratorului Michael Smith si a cheltuit 131.000 de dolari pe doua covoare, 87.000 de dolari pe doua scaune, 13.000 de dolari pentru un candelabru, 5.000 de dolari pe o oglinda, 28.000 de dolari pe patru perdele sau 1.400 de dolari pentru un cos de gunoi.

ABC sustine ca Michael Smith a fost ales de familia Obama sa redecoreze Casa Alba, primind in schimb 100.000 de dolari.

Thain a fost numit presedinte si director executiv al companiei Merrill Lynch in noiembrie 2007. In luna ianuarie 2008, firma a anuntat pierderi de opt miliarde de dolari. In luna aprilie, Merrill a decis sa disponibilizeze 10% dintre angajatii sai.

Directori criticati

Thain nu este primul director de companie criticat pentru cheltuieli masive in perioada in care firma sa lupta pentru supravietuire.

CEO-ul bancii Lehman Brothers, Richard Fuld, a fost criticat pentru ca a castigat 240 de milioane de dolari intre 2005-2007, adica exact in perioada in care a luat decizii gresite pentru viitorul firmei. De asemenea, Fuld si alti sefi ai bancii au fost acuzati ca au pierdut 75 de miliarde de dolari prin faptul ca nu au planificat "un faliment organizat" pentru Lehman Brothers. Banca a falimentat in septembrie 2008, dupa ce autoritatile federale au refuzat sa-i arunce un colac de salvare.

De asemenea, presa de peste Ocean a relatat ca sefii AIG au mers in vacante de lux care au costat sute de mii de dolari la doar cateva saptamani dupa ce guvernul a oferit un ajutor de 124 de miliarde de dolari asiguratorului american.