Compania irlandeza Waterford Crystal a anuntat ca-si inchide portile, pe termen nedefinit, din cauza situatiei economice dezastruoase, urmind sa concedieze imediat 480 de muncitori din cei 700 ai fabricii. De altfel, vineri au avut loc ciocniri intre o parte dintre muncitori si fortele de securitate ale companiei, in orasul Kilbarry, protestatarii nedorind sa plece din fabrica.

Incidentele au avut loc in momentul in care oamenii din schimbul de dupa-amiaza s-au prezentat la munca si nu au fost lasati sa intre in cladire. Oamenii au fortat intrarea, iar apoi nu au mai vrut sa paraseasca fabrica, cerind discutii imediate cu managerii.

In prezent, patronatul companiei negociaza cu mai multe firme din Statele Unite, insa semnalele sint extrem de slabe. Simbata a avut loc si un miting de sustinere a fabricii, in orasul Waterford, la care au participat peste 3000 de oameni.

Compania s-a bucurat de un real succes in anii ‘80 si ‘90, cind peste jumatate dintre produse erau destinate pietei americane, insa incepind cu anul 2002 profitul a fost in continua scadere, lucru influentat si de schimbarea gusturilor consumatorilor, care au abandonat cristalul in favoarea sticlei simple, conform unui studiu al companiei.

La inceputul anului, Waterford Crystal intrase deja in procedura de faliment, in ciuda faptului ca in ultimii ani isi mutase o parte dintre operatiuni in Europa de Est sau China, pentru scaderea costurilor cu salariile angajatilor.

Odata cu fabrica se va inchide si Muzeul Companiei, care era printre cele mai vizitate puncte turistice ale Irlandei, cu peste 300.000 de clienti in fiecare an.

Waterford Crystal era cunoscuta si pentru faptul ca producea pina in acest an si marea majoritate a trofeelor de cristal care se ofereau ca premii la marile competitii sportive mondiale, cum ar fi unele etape din circuitul mondial de Formula 1, turnee ATP de tenis sau in circuitul mondial de turnee de golf.