Se maresc contributiile de asigurari sociale

Contributiile de asigurari sociale platite de angajati si angajatori pentru conditii normale de munca cresc de la 1 februarie cu 3,8 puncte procentuale, potrivit proiectului bugetului asigurarilor sociale. Astfel, contributiile cresc la 31,3%, de la 27,5% in decembrie 2008. Prin decizia de a majora CAS-ul, bugetul asigurarilor sociale devine excedentar. Un alt plus de incasari la bugetul de stat se obtine si prin blocarea contributiei la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) la 2% in acest an, fiind anulata cresterea la 2,5% din programarea anterioara. Proiectul de buget transmis sambata de Ministerul Finantelor catre sindicate si patronate va mai fi discutat azi cu partenerii sociali, insa blocarea contributiei pe pilonul II a fost propusa chiar de sindicate, tocmai pentru a sustine bugetul public de pensii.

Cash for trash - solutia pentru iesirea din criza?

Crearea unor "banci pentru pierderi", care sa preia activele "toxice" din sistemele financiare - iata una dintre solutiile anti-criza propuse de elitele politico-economice reunite la Forumul de la Davos. In esenta, guvernele ar trebui sa cumpere si sa neutralizeze creditele si plasamentele toxice ale bancilor, pentru a reda increderea clientilor in sistemul financiar global. Ideea este insa contrazisa de laureatul premiului Nobel Joseph Stiglitz si de miliardarul George Soros. Stiglitz sustine ca, in SUA, o astfel de decizie risca sa majoreze sensibil deficitul national al Statelor Unite.

Grecia: Atac la banca

O agentie din Atena a bancii Emporiki a fost atacata cu sticle incendiare si cocktailuri Molotov, suferind importante pagube materiale. Grecia e deja obisnuita cu astfel de incidente violente, numarul actelor de violenta indreptate impotriva bancilor sau bancherilor fiind in crestere. Si SUA, Marea Britanie sau Franta au inregistrat atacuri de acest gen, bancile fiind considerate vinovate de criza economica.

Glaxo va disponibiliza 6.000 de persoane

Gigantul industriei medicamentelor GlaxoSmithKline va anunta concedierea a sase mii de angajati in perioada urmatoare, anunta presa britanica. Un purtator de cuvant al companiei a recunoscut ca Glaxo "se afla in mijlocul unui program de restructurare". Grupul are circa 100.000 de angajati in intreaga lume, dintre care 18.000 in Marea Britanie.

Semne de pace: Obama va reduce bugetului apararii cu 10%

Administratia Obama a solicitat micsorarea cu 10 procente a bugetului pentru Aparare in anul fiscal 2010. Este vorba de o scadere cu 55 de miliarde de dolari. Un inalt oficial militar a declarat ca reducerile bugetare vor viza mai ales programele de inarmare. Obama a vorbit in nenumarate rinduri despre retragerea armatei SUA din Irak si Afganistan, iar reducerea bugetului ar fi un prim pas in aceasta directie.

Eroare umana la Google

Motorul de cautare Google a provocat stupoare sambata, fiind victima, pret de cateva ore, a unei erori care desemna toate site-urile de pe planeta drept periculoase. Sambata, intre orele 14,30 si 15,25 GMT, atunci cand un navigator efectua o cautare pe Google, toate rezultatele indicau: "acest site ar putea dauna computerului dumneavoastra". Grupul a declarat ca vina ii apartine, invocand "o simpla eroare umana". Evenimentul a fost larg comentat pe bloguri si forumuri, utilizatorii intrebandu-se asupra fiabilitatii acestei functionalitati, despre care Google afirma ca urmareste "identificarea site-urilor periculoase (...) care pot instala scripuri pe computerele utilizatorilor".

Premiera in Rusia: Miting la Moscova impotriva guvernului Putin

14 persoane au fost arestate simbata la Moscova in urma unui miting neautorizat indreptat impotriva politicii guvernului Putin. Mitingul organizat in Piata Triumfalnaia din Moscova de formatiunea nationalista "Alta Rusie" a adunat 400 de oameni, potrivit presei ruse, sau citeva mii, potrivit presei occidentale. Aceasta este prima manifestatie de amploare impotriva politicilor economice promovate de Putin, concomitent cu scaderea dramatica a puterii de cumparare a rusilor si cu cresterea somajului.

Si, din agenda economica a zilei:

Guvernul discuta cu sindicatele si patronatele masurile din planul anti-criza

Patronatul Naţional al Viei şi Vinului prezinta efectele întârzierii plăţilor din fonduri europene