Guvernul de la Moscova i-ar putea atrage pe intreprinzarii din lista de aur a revistei Forbes in conducerea companiilor de stat, scrie Vedomosti. Publicatia a aflat ca, din initiativa Ministerului dezvoltarii economice, in consiliul director al societatii Seremetievo a fost invitat omul de afaceri Mihail Prohorov.

Confirmand informatia, Prohorov a salutat demersul autoritatilor, considerand un trend corect numirea in calitate de directori independenti pe reprezentantii mediului de afaceri. Prohorov va incerca sa ridice nivelul de eficienta al societatii, sa-i imbunatateasca structura corporatista.

Statul si-a propus sa apeleze si la alti importanti oameni de afaceri, a precizat o sursa apropiata Kremlinului, fara a da nume. “Noi insistam demult asupra necesitatii inlocuirii functionarilor din conducerile marilor societati cu directori independenti si profesionisti, dar nu ne-am gandit, este adevarat, chiar la proprietarii si coproprietarii de companii”, citeaza Vedomosti comentariile directorului firmei de consultant Troika dialog, Andrei Sharonov.

“Posibil, oligarhii sunt priviti acum drept posibili investitori, dar in acest caz ar putea apare conflicte de interese”, a estimat expertul, refuzand sa vorbeasca despre numirea lui Prohorov, care controleaza 14% din actiunile UC Rusal, 35% din actiunile Polius zolota, 50% minus o actiune la Renaissance capital etc.

Societatea Seremetievo, al doilea aeroport al Rusiei a inregistrat, in 2008, castiguri de 5,35 miliarde ruble si un profit net de 826,41 milioane ruble, precizeaza Vedomosti.