Petrom a anuntat cele mai slabe rezultate de dupa privatizare

Compania Petrom, controlata de grupul austriac OMV, a anuntat ieri rezultate financiare pe 2008 care au depasit cele mai negative estimari ale analistilor. Profitul sau pe anul trecut a scazut la jumatate, cel mai slab rezultat de dupa privatizare. Totodata, in ultimul trimestru al lui 2008, pierderile companiei au depasit un miliard de lei. In acest context, Petrom a propus actionarilor sa nu acorde dividende pentru 2008. O decizie va fi luata in Adunarea Generala a Actionarilor din aprilie.

Ordonanta sporurilor salariale, in procedura finala de avizare la Guvern

Ordonanta prin care functionarii publici nu vor mai primi sporuri salariale va fi aprobata de guvern in perioada imediat urmatoare, au declarat pentru Mediafax, surse oficiale. Textul mai prevede, intre altele, ca bugetarii nu vor mai primi nici salarii de merit in acest an. Totodata, sunt anulate si premiile lunare de 10% pentru rezultate deosebite, iar orele suplimentare vor fi compensate cu ore libere.

Franta: numarul somerilor a depasit 2,2 milioane

Crestere fara precedent a celor fara loc de munca in Franta. Numarul persoanelor care au cerut ajutor de somaj a depasit 90.000, numai luna trecuta. Statisticile arata un total de peste 2 milioane 200 de mii de someri. Si in Romania, se anunta tot mai multe disponibilizari de la o saptamana la alta, pe masura ce criza economica ia proportii. ANOFM a aratat ieri ca, pana in octombrie, 47.000 de oameni vor ramane someri. Numarul lor a crescut cu 3.500, numai in ultima saptamana.

Leul s-a intarit, a doua zi consecutiva

Leul s-a apreciat usor fata de moneda unica europeana. Cursul stabilit de BNR este de 4,276 unitati pentru un euro. Moneda nationala a inchis sedinta interbancara in crestere, la peste 4,28 unitati pentru un euro. Leul s-a intarit si fata de dolar pana la paritatea de 3,332. Pe plan international, euro s-a depreciat in fata dolarului.

Bursa de la Bucuresti, trasa in jos de actiunile Petrom

Bursa americana a inchis aseara in scadere, de peste 1%, pe fondul ingrijorarilor privind sectorul financiar. Actiunile companiilor europene au incheiat, ieri, tranzactiile in scadere cu 0,5%, din cauza temerilor privind situatia bancilor. Astfel s-au mentinut la cel mai scazut nivel din ultimii 6 ani. La Bucuresti, bursa a coborat peste un procent, trasa in jos de actiunile Petrom care au pierdut aproape 7%, dupa anuntarea rezultatelor financiare pe 2008. Lichiditatea pietei a fost de doua ori mai mare decat in sedinta anterioara in urma unei tranzactii speciale: a fost vandut un pachet de obligatiuni emise de Banca Europeana de Investitii pentru 23 milioane lei.

CE: producatorii auto sa-si rezolve singuri problemele

Sase state ale Uniunii Europene au cerut, pana acum, aprobarea unor programe individuale de sprijinire a industriei auto. Germania, Franta Italia, Suedia, Marea Britanie si Spania vor sa intervina pentru sustinerea acestui sector grav afectat de criza economica mondiala. De cealalta parte, Comisia Europena a recomandat producatorilor auto sa-si rezolve singuri problemele. In plus, orice ajutor venit din partea guvernelor ar trebui sa fie temporar si conform reglementarilor Uniunii, transmite Reuters. Industria auto din Europa are, in mod normal, vanzari de 780 miliarde euro pe an si asigura 12 milioane de locuri de munca.

Ucraina risca sa piarda acordul cu FMI

Agentia de evaluare financiara Standard and Poor's a coborat ratingurile Ucrainei cu doua trepte. Cauza: lipsa vointei politice de a revizui bugetul, o cerinta a acordului de principiu cu Fondul Monetar International. Programul de imprumut cu FMI de peste 16 miliarde de dolari este inghetat, dupa ce Ucraina si-a propus un deficit bugetar de 3% din PIB, contrar conditiilor impuse in cadrul acordului.

Si, din agenda economica a zilei:

CEC acorda incepand de astazi credite pentru cofinantarea proiectelor de investitii in agricultura prin Programul Fermierul

La Bucuresti, seminar privind evolutia pietei imobiliare. Participa reprezentanti ai BNR si ai unor ministere

In Statele Unite se anunta datele privind vanzarile de locuinte in ianuarie