Grupul de lucru din guvernul american care se ocupa cu situatia constructorilor de automobile se afla, luni, la Detroit la sediul central al celor trei giganti auto, General Motors, Ford si Chrysler, au anuntat duminica seara responsabili guvernamentali citati de AFP.

"Grupul de lucru prezidential privind probleme auto" se va intalni cu responsabili din conducerea General Motors si Chrysler, precum si cu membrii sindicatului angajatilor in industria de automobile (UAW) au spus sursele citate sub protectia anonimatului.

In prag sa-si declare falimentul, General Motors si Chrysler fusesera salvate in decembrie de guvernul american. De atunci, GM a primit 13,4 miliarde dolari, iar Chrysler, patru miliarde, bani care i-au ajutat sa supravietuiasca.

In schimbul acestui ajutor, cele doua grupuri s-au angajat intr-un plan de restructurare, destinat sa le asigure viabilitatea pe termen lung. Dar, in ultimele zile, cei doi giganti auto nu au exclus sa se puna sub protectia legii falimentului.

Duminica, sindicatul angajatilor in industria auto din Canada a anuntat incheierea unui acord preliminar cu GM, acceptand, intre altele, inghetarea salariilor.

In schimb, cel mai mare constructor american ar urma sa primeasca un ajutor financiar de la autoritatile canadiene. Totodata, GM ar trebui sa-si mentina in Canada circa 20% din productia sa.