Seful companiei petroliere Gunvor, Gennadi Timchenko, a dat in judecata publicatia The Economist, acuzata de defaimare, solicitand daune morale, scrie Vedomosti. Demersul ar putea avea insa un dublu tais, in conditiile in care judecatorii britanici i-ar putea cere omului de afaceri sa dezvaluie care sunt proprietatile sale si in ce afaceri este implicat.

Interesele lui Timochenko sunt reprezentante de firma Schillings, care a refuzat sa comenteze continutul plangerii depusa de clientul sau in data de 9 ianuarie.

Motivul acestui demers l-a constituit un articol din 29 noiembrie 2008 referitor la Rusia, cu titlul: "Bateti palma, spaga si coruptia au devenit endemice".

"Ascensiunea Gunvor a coincis cu prabusirea IUKOS. Prea putin cunoscuta inainte de 2003, Gunvor a devenit numarul trei mondial in comercializarea petrolului: asigura o treime din exporturile rusesti de petrol pe mare, iar castigul anual este estimat la 70 miliarde dolari", noteaza cotidianul rusesc.

Timchenko acuza faptul ca numele sau si prestigiul firmei sale au fost serios afectate si cere compensatii financiare.

Totusi, noteaza Vedomosti, omul de afaceri, care a fost nevoit in repetate randuri sa dezminta afirmatiile presei privind apropierea lui de Vladimir Putin si rolul jucat de acesta in dezvoltarea Gunvor, trebuie sa demonstreze, acum, ca informatiile din The Economist sunt false, astfel ca Timchenko ar ptuea fi obligat sa dezvaluie toate societatile si activitatile in care este implicat.