Oficiali de la Casa Alba si membri ai Congresului american au reactionat puternic, duminica, la ideea ca American International Group ar putea plati bonusuri de peste 165 de milioane de dolari directorilor sai, catalogand situatia ca fiind una "scandaloasa", anunta CNN. AIG a anuntat ca va reevalua bonusurile de milioane de dolari pe care intentiona sa le acorde directorilor sai, dupa ce secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, s-a declarat impotriva acestor compensatii substantiale.

AIG cauta, impreuna cu Trezoreria, o solutie pentru a evita plata de bonusuri in valoare de milioane de dolari, dar mainile companiei par a fi legate, in conditiile in care valoarea acestor compensatii financiare a fost stabilita inainte de declansarea crizei care a adus cel mai mare asigurator al lumii aproape de colaps, relateaza Reuters.

AIG, care a beneficiat de un ajutor public in valoare de 180 miliarde dolari, va reduce drastic salariile pentru top managementul diviziei AIG Financial Products in 2009 si va discuta cu Trezoreria pentru a gasi o cale de realiniere a bonusurilor aferente anului trecut, astfel incat acestea sa reflecte procesul de restructurare a companiei, a afirmat presedintele AIG, Chairman Edward Liddy, intr-o scrisoare adresata lui Geithner.

"Destule lucruri cumplite s-au petrecut in ultimele 18 luni, dar ce s-a intamplat la AIG este scandalos", a declarat directorul Consiliului Economic de la Casa Alba. "Ne supunem totusi legilor. Sunt semnate contracte. Statul nu se poate baga chiar asa peste ele. Incercam sa facem tot ce ne sta in putinta din punct de vedere legal pentru a bloca sau limita acele bunosuri", a continuat acesta.

"Este o situatie scandaloasa. Iei statul ca partener si te apuci sa platesti comisioanele din contracte cu banii contribuabililor.Este scandalos", a declarat liderul minorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, citat de The Huffington Post.

AIG Financial Products a fost divizia care a pierdut cel mai mult prin expunerea la activele toxice, care aproape ca a adus cel mai mare asigurator aproape de colaps. Liddy a precizat insa ca AIG este obligata prin lege sa respecte angajamentele de plata fata de directori sai, in conditiile in care valoarea acestora a fost stabilita inainte de declansarea crizei care zguduit intreaga America.

"Unele dintre plati trebuie efectuate incepand cu 15 martie si, sincer, AIG are mainile legate", a spus Liddy, care a adaugat ca gaseste astfel de aranjamente "dezgustatoare".

Un oficial al administratiei Obama a declarat ca este de neacceptat ca societatile de pe Wall Street care au beneficiat de planuri publice de salvare sa plateasca bonusuri de milioane de dolari, dar a aratat ca, pe de alta parte, refuzul platii acestor bonusuri contravine legilor in vigoare.