Cea mai mare societate de asigurari din lume, American International Group, va trebui sa returneze primele "scandaloase" pe care le-a oferit directorilor sai, a declarat secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, citat de AFP.

Secretarul Trezoreriei a aratat ca primele in valoare de 165 de milioane de dolari acordate conducerii AIG, salvata in toamna de la faliment din fonduri publice, vor trebui returnate.

Presedintele american Barack Obama declarase, luni, ca va folosi toate mijloacele legale pentru a impiedica gigantul asigurarilor AIG, salvat de la faliment din fonduri publice, sa plateasca bonusuri in valoare de 165 milioane dolari pentru directorii sai.

Duminica, oficiali de la Casa Alba si membri ai Congresului american au reactionat puternic la ideea ca American International Group ar putea plati bonusuri de peste 165 de milioane de dolari directorilor sai, catalogand situatia ca fiind una "scandaloasa". AIG anunta atunci ca va reevalua bonusurile de milioane de dolari pe care intentiona sa le acorde directorilor sai, dupa ce secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, s-a declarat impotriva acestor compensatii substantiale.

Pe de alta parte, surse de la Washington nu exclud posibilitatea ca AIG sa intre in procedura de lichidare dupa ce actiunile de salvare ale gigantului asigurarilor nu au dat rezultatele scontate iar compania continua sa inregistreze pierderi importante.

AIG a inregistrat anul trecut pierderi de 100 de miliarde de dolari, cele mai mari suferite vreodata de vreo firma americana. 4 planuri succesive de ajutor ale administratiei de la Washington au furnizat asiguratorului 180 de miliarde de dolari, insuficienti insa pentru redresarea companiei.