Lideri ai Partidului Republican din Statele Unite au cerut ca secretarul Trezoreriei sa demisioneze sau sa fie concediat in urma scandalului declansat dupa ce s-a aflat ca AIG, cea mai mare societate de asigurari din lume, a platit bonusuri de peste 165 de milioane de dolari directorilor sai, relateaza CNN. Timothy Geithner este acuzat ca a permis celor de la AIG sa ofere bonusuri "scandaloase" directorilor sai executiv.

Congresmanul Connie Mack(Florida) a afirmat ca "inainte de a deveni secretarul Trezoreriei, Geithner lucra mana in mana cu AIG si alte institutii financiare pentru a le oferi sute de miliarde de dolari din banii contribuabililor".

Mack sustine ca "a avut serioase indoieli legate de secretarul Geithner din momentul in care a fost nominalizat. In lunile care au trecut de-atunci, el ne-a demonstrat iarasi si iarasi ca a fost alegerea gresita pentru acest post. Informatiile legate de bonusurile AIG reprezinta ultimul scandal declansat sub conducerea sa".

"Experienta Geithner a fost un dezastru", afirma politicianul republican, adaugand ca secretarul Trezoreriei "a pierdut increderea poporului american" si pentru "binele tarii trebuie sa demisioneze sau sa fie concediat".

La randul sau, congresmanul Darrell Issa (California), cel mai important republican din Oversight and Government Reform Committee, i-a cerut lui Geithner "sa-si asume responsabilitatea directa" si sa demisioneze deoarece nu a "negociat concesii cu AIG" si a "irosit banii contribuabililor".

Obama ii ia apararea lui Geithner

Raspunzand criticilor, presedintele Barack Obama i-a luat apararea secretarului Trezoreriei, afirmand ca nimeni din Administratia democrata "este responsabil pentru supravegherea AIG". Geithner "ia toate deciziile potrivite" intr-o perioada in care se confrunta cu "o multime de probleme".

Obama declarase luni ca va folosi toate mijloacele legale pentru a impiedica gigantul asigurarilor AIG, salvat de la faliment din fonduri publice, sa plateasca bonusuri in valoare de 165 milioane dolari pentru directorii sai. Ulterior, secretarul Trezoreriei a anuntat ca American International Group va trebui sa returneze primele "scandaloase" pe care le-a oferit directorilor sai.