Studiu european: De la producator la supermarket, painea se scumpeste in UE de 30 de ori

de Iolanda Badilita     HotNews.ro
Joi, 19 martie 2009, 10:44 Economie | Companii

 documente
(19 Mar 2009) PDF, 201KB
Problema diferentei dintre preturile de producator si cele platite de consumator a ajuns in punctul in care necesita o actiune imediata din partea institutiilor europene. Cel putin asta se spune in expunerea de motive a unui raport al Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala din Parlamentul European care va fi prezentat plenului saptamana viitoare. Painea este alimentul pe care europenii platesc de zeci de ori mai mult decat face. In cazul acestui aliment de baza, preturile cu amanuntul pot fi de 30 de ori mai mari decat preturile de producator, iar agricultorii primesc in general circa 8% din pretul final.

Motivele care conduc la decalajul dintre preturile de producator si cele platite de consumatori sunt multe. Printre cele mai importante, implicarea tot mai mare a intermediarilor, speculatiile cu produse alimentare ca marfuri de schimb si cresterea constanta a costurilor neagricole (in special energia si forta de munca), scrie raportoarea Katerina Batzeli.

Insa documentul aduce in discutie si o alta problema: distribuitorii si concentrarea pietei.
Potrivit raportului, in ultimul deceniu marii distribuitori au ajuns sa domine pietele alimentare europene.

"Daca in 1993 gradul de concentrare era de 21,7%, in prezent acesta depaseste 70%. (…) Marile supermarketuri abuzeaza de puterea lor de cumparare pentru a-i constrange pe furnizori sa scada preturile la niveluri nesustenabile si pentru a le impune acestora conditii inechitabile. Marii distribuitori din Europa se transforma constant in „agenti de paza” ce controleaza accesul agricultorilor si al celorlalti furnizori la consumatorii UE(…)”, noteaza raportul.

Rezultatul? Pretul final platit de consumatori in Europa este de pana la cinci ori mai mare decat pretul de producator, iar banii care se intorc la acesta din urma din ce in ce mai putini. 

Daca acum cincizeci de ani agricultorii europeni primeau aproximativ jumatate din pretul cu amanuntul al alimentelor, astazi ei se aleg cu mai putin de 7% in Regatul Unit si 18% in Franta.

Painea este alimentul pe care europenii platesc de zeci de ori mai mult decat face. In cazul acestui aliment de baza, preturile cu amanuntul pot fi de 30 de ori mai mari decat preturile de producator, iar agricultorii primesc in general circa 8% din pretul final.

Decalajul dintre veniturile distribuitorilor si cele ale agricultorilor este accentuat de practici cum sunt “vanzarea la preturi inferioare costurilor, amenintarea cu delistarea, taxe speciale in supermarketuri pentru ca anumite marci de produse alimentare sa se regaseasca pe rafturi, taxele de listare, bonificatiile comerciale de intrare, reducerile retroactive la produse deja vandute sau contributiile considerabile nejustificate la cheltuielile referitoare la promotii ale distribuitorilor sau insistenta privind aprovizionarea exclusiva”, mai precizeaza raportul.

In afara de aceasta, documentul arata ca spre deosebire de alte tipuri de produse, in cazul produselor alimentare concentrarea pietelor poate genera efecte negative pe termen mediu si lung prin denaturarea concurentei loiale si eliminarea de pe piata a micilor intreprinderi si a producatorilor directi.

Raportorul propune ca institutiile europene sa adopte un set de masuri pentru reglementarea situatiei. Unele dintre acestea ar fi crearea unei baze de date cu preturile de referinta ale produselor din intreaga Europa, infiintarea unui hot-line gratuit unde consumatorii si producatorii agricoli sa raporteze 24 de ore din 24 cazurile de abuz, reducerea rolului intermediarilor in stabilirea preturilor si imbunatatirea accesului direct la piata al agricultorilor europeni. 


Citeste mai multe despre   












VIDEO Economistii-sefi ai primelor 3 banci comerciale, despre evolutia economiei romanesti. Ce proiecte mari de investitii finanteaza bancile la ora actuala?

Economistii sefi ai primelor 3 banci comerciale, Horia Braun (BCR), Florian Libocor (BRD-GSG) si Andrei Radulescu (BT) au discutat luni dimineata, in cadrul unei mesei rotunde organizate de HotNews.ro si Startup Cafe, despre investitiile bancilor in economie romaneasca si starea actuala a economiei, precum si despre fluctuatiile care au tinut prima pagina in ultima perioada.
  • A. Radulescu: Daca statul nu investeste, atunci de ce sa isi asume sectorul privat riscuri?
  • F. Libocor: Banii se duc acolo unde exista certitudini, predictibilitate, stabilitate. Lipsa acestor caracteristici loveste in mai multe zone, cu precadere in investitii.
  • H. Braun: Speram la o dinamica pozitiva, insa trebuie sa puna umarulul statul,bancile, si managementul companiilor.

2514 vizualizari

  • -4 (4 voturi)    
    really really (Joi, 19 martie 2009, 12:45)

    eugen [anonim]

    Undeva cineva exagereaza... De 30 de ori? Adica painea pe care dau eu 1,5 lei e "cumparata" de fapt cu 0,05 lei? Cu 500 de lei vechi?

    Mai, la altele poate as crede, la legume, la fructe, la plastice, la unele electronice, dar la paine nu. Pai asa ne facem toti paine acasa cu 0,1 lei / bucata si dau faliment producatorii...
    • +2 (2 voturi)    
      nu in Romania (Joi, 19 martie 2009, 13:12)

      Iou [anonim] i-a raspuns lui eugen

      In Germania o paine este 2,5 Euro
      • 0 (0 voturi)    
        5 (Joi, 19 martie 2009, 13:59)

        G [anonim] i-a raspuns lui Iou

        O paine de 5 kg poate...
    • +3 (3 voturi)    
      e proasta interpretarea (Joi, 19 martie 2009, 13:47)

      kllaus [anonim] i-a raspuns lui eugen

      de fapt, toata lumea castiga , chiar foarte mult, mai putin producatorul graului, care nu ar supravietui altfel, decat prin subventiile acordate de stat. Adauga la pretul painii si subventiile acordate pentru producatorii de grau si o sa vezi ca, in realitate, platim mult mai mult decat pretul de raft. Exista chiar o mafie a graului iar asta se simte in buzunarele noastre. In Romania, pentru ca suntem un mare consumator de paine, exista multa evaziune fiscala, prin achizitia de grau, la negru, de la tarani. Acest lucru se observa foarte simplu si prin calitatea painii, de multe ori sub standardele admise pentru acest gen de produse.
  • +2 (2 voturi)    
    Painea (Joi, 19 martie 2009, 13:46)

    Alex [anonim]

    Preturile din Romania nu sunt relevante si ma indoiesc ca au fost luate in calcul.

    In Europa de Vest o paine de 500 gr costa in functie de ingrediente intre 1,5 si 4 euro (aproximativ) in lei asta ar fi intre ca. 6,5 si 17 RON. Un pret "normal" este insa undeva la 2-2,5 euro in supermarketuri sau brutarii. La pretul asta nu m-ar mira ca la producator painea sa coste de fapt doar 25 de eurocenti si astfel datele lor sunt corecte.
    • 0 (0 voturi)    
      noroc ca nu prea maninca aia piine (Joi, 19 martie 2009, 16:45)

      stupidu [utilizator] i-a raspuns lui Alex

      daca ar minca piine cum se maninca la noi nu le-ar ajunge salariile pe piine
    • 0 (0 voturi)    
      PRETUL... (Joi, 19 martie 2009, 17:18)

      CIOMBE [anonim] i-a raspuns lui Alex

      per kg este intre 1,5 si 4 EUR si nu la 0,5 kg!!
  • +1 (1 vot)    
    Preturi de referinta? (Joi, 19 martie 2009, 14:20)

    Analistu' lu' peste [anonim]

    Ca pe vremea lui Ceausescu, numai ca dictate de UE?

    Deci devenim super-stat, incet-incet se strange latul...
  • 0 (0 voturi)    
    Pretul painii (Marţi, 24 martie 2009, 1:04)

    Danut D Deleanu [anonim]

    In romania pretul painii e pretul nesimtirii! Imediat dupa revolutie prima masura antiromaneasca s-au furat tevile de aluminiu da irigatii transformate in ceaune sau cosuri de fum.Grosimea tevii ca atare s-a transformat si ea in fum singurul material recuperat erau imbinarile.Numai noi vindem obiectul muncii grau,lemn degradat la CR,fier vechi etc.Guvernantii in alianta cu marii procesatori si samsari de grau au stricat pretul pietii prim prin intelegere ori devalizand DGRS_ul de sute de mii de tone din care mica parte s-a intors in depozite,la un depozit "vrabiile"consumand cat curcanii,Proprietarii in primul an au platit 1 RON/ha,apoi 20 ca azi sa plateasca intre 40-100lei/ ha. In 25-30 de ani vor rascumpara pamantul prin impozite iar la calamitati nu sunt scutiti de impozite fiind lasati la mana unor primari si consiliieri cu gandire comunista ca daca ai pamant mult esti bogat si ai de unde.Politica este de faramitare a terenului pentru ca neolatifundiarii care fac evaziune sau specula imobiliara sau pe tronsoanele de autostrazi avand informatiile necesare sa fraudeze bugetul si sa saboteze darea in termen a lor cu procese de blocare a lucrarilor daca nu primesc cat vor EI!Asa ca incet incet strainii cumpara terenuri la preturi romanesti ca in viitor sa le revanda tot noua la preturi europene.In tot acest timp terenurile stau necultivate irigatiile sau redus la cca 70.000-1.000 ha.Cu toate ca avem un relief ca roata carutii "butucul" fiind muntii in loc sa irigam prin cadere libera "bunicuta hidrolog de Moscova lauda caratul apei de la vale la deal din Dunare cu o diferenta de cca 6 metri ca Boborul plateste toate ineptiile.De ce nu se reiau planurile de canalizare a europei din care face parte si canalul Bega ? Asa de prosti erau inaintasii incat digurile lui Gr.Antipa au fost dinamitate iar cele de un an sau doi se surpa singure,De aici si datorita supermarcheturilor e asa cumpa painea.Unde e Itic care dadea pe datorie si pana la noua recolta?DDD


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri