Citigroup, care a primit ajutoare federale in valoare de 45 de miliarde de dolari, intentioneaza sa cheltuiasca in jur de 10 milioane de dolari pentru renovarea biroului lui Vikram Pandit, care este directorul executiv al companiei, relateaza ABC. Informatia a venit la doar cateva saptamani dupa ce gigantul financiar american a fost nevoit sa renunte la planurile de achizitionare ale unui avion privat pentru 50 de milioane de dolari.

O sursa din interiorul Citigroup a confirmat planurile de renovare efectuate la cartierul general al grupului, situat pe Park Avenue in New York. Sursa a precizat ca este vorba despre un plan general care urmareste sa salveze fonduri pe termen lung prin consolidarea birourilor conducerii Citigroup.

Luna trecuta, Pandit a fost audiat in Congresul de la Washington in legatura cu modul in care firma sa cheltuie banii primiti prin asa-numitul Troubled Asset Relief Program (TARP).

"Americanii au dreptate cand se asteapta ca noi sa folosim fondurile TARP in mod responsabil, rapid si transparent pentru a ajuta familiile, companiile si comunitatiile din America", a declarat Pandit in februarie in fata Congresului.

Critici la adresa unor mari companii

Mai multe companii americane au fost criticate din cauza cheltuielilor masive in perioada in care se luptau sa supravietuiasca crizei financiare.

Directorul executiv de la Merrill Lynch, John Thain, a demisionat din functie in ianuarie, la doar cateva saptamani dupa ce compania sa a fost preluata de Bank of America. Presa americana a sustinut ca Thain ar fi oferit bonusuri financiare in valoare de miliarde de dolari cu doar cateva zile inainte ca firma sa sa fie achizitionata de BofA si ca ar fi cheltuit sume importante pentru redecorarea biroului sau.

Tot in ianuarie, Citigroup a trebuit sa renunte la planurile de achizitionare ale unui avion privat in valoare de 50 de milioane de dolari, in contextul in care institutia financiara a primit ajutoare guvernamentale in valoare de 52 de miliarde de dolari.

CEO-ul bancii Lehman Brothers, Richard Fuld, a fost criticat pentru ca a castigat 240 de milioane de dolari intre 2005-2007, adica exact in perioada in care a luat decizii gresite pentru viitorul firmei. De asemenea, Fuld si alti sefi ai bancii au fost acuzati ca au pierdut 75 de miliarde de dolari prin faptul ca nu au planificat "un faliment organizat" pentru Lehman Brothers. Banca a falimentat in septembrie 2008, dupa ce autoritatile federale au refuzat sa-i arunce un colac de salvare.

De asemenea, presa de peste Ocean a relatat ca sefii AIG au mers in vacante de lux care au costat sute de mii de dolari la doar cateva saptamani dupa ce guvernul a oferit un ajutor de 124 de miliarde de dolari asiguratorului american.