Presedintele Barack Obama urmeaza sa solicite monitorizarea crescuta a platilor facute la toate bancile, la firmele de pe Wall Street si la alte companii, ca parte a unui plan mai larg de reglementare a sistemului financiar, informeaza New York Times.

Publicatia noteaza ca Obama urmeaza sa anunte planul inainte de summitul G-20 care se va desfasura la inceputul lunii aprilie la Londra.

Surse familiarizate cu planul au declarat ca acesta va prevede un rol crescut pentru Federal Reserve, de supraveghere a marilor companii. Oficiali din Administratia democrata dezbat inca detalii ale planului, incercand sa determine cat de mare va fi rolul Fed. Depinzand de rezultatul discutiilor, schimbarile ar putea sa fie implementate chiar prin reglementari de sine statatoare, fara sa fie necesara adoptarea unei legislatii separate.

Potrivit informatiilor, reglementarile ar urma sa acopere toate institutiile financiare, nu doar cele care beneficiaza de ajutoare federale. In plus, ele vor fi formulate de asa maniera incat sa se asigure ca platile acordate directorilor executivi "sa fie in linie cu interesele financiare ale companiei". Un purtator de cuvant al Departamentului Trezoreriei, Stephanie Cutter, nu a detaliat schimbarile pe care le urmareste Administratia Obama, precizand doar ca planul este destinata sa limiteze sansele directorilor executivi de a lua "decizii de risc excesiv".

Administratia Obama a decis sa faca noi propuneri legate de platile directorilor de mari companii in contextul scandalului AIG. Cea mai mare societate de asigurari din lume a fost criticata ca a platit directorilor sai bonusuri in valoare de 218 milioane de dolari, dupa ce a primit de la autoritatile federale ajutoare de peste 170 de miliarde de dolari.