Banca JPMorgan Chase va cumpara doua avioane de lux si va construi un hangar pentru 138 milioane de dolari, la doar cateva luni dupa ce a primit ajutoare guvernamentale in valoare de 25 de miliarde de dolari prin programul TARP, transmite ABC. Planurile bancii au fost criticate, insa oficiali JPMorgan au afirmat ca nu vor folosi niciun dolar din banii TARP pentru aceste investitii.

Potrivit informatiilor, gigantul financiar va cheltui aproape 120 de milioane de dolari pentru a cumpara doua aparate Gulfstream 650 (ambele cu dotari de lux) si va folosi 18 milioane de dolari pentru renovarea unui hangar situat in districtul Westchester, in apropiere de New York.

Nell Minnow, fondatorul grupului de monitorizare The Corporate Library, a declarat ca decizia JPMorgan Chase este "uimitor de prosteasca". La randul sau, presedintele Avitat Westchester, Mike Dolphin, a afirmat ca planurile bancii "vin la timpul nepotrivit, intr-un loc potrivit".

Joseph Evangelisti, un purtator de cuvant al JPMorgan Chase, a precizat ca banca nu va folosi niciun dolar din fondurile guvernamentale si ca banca va da inapoi banii TARP inainte sa plateasca cele doua avioane si renovarea hangarului.

Critici la adresa unor mari companii

Mai multe companii americane au fost criticate din cauza cheltuielilor masive in perioada in care se luptau sa supravietuiasca crizei financiare sau dupa ce au primit fonduri guvernamentale de urgenta.

Directorul executiv de la Merrill Lynch, John Thain, a demisionat din functie in ianuarie, la doar cateva saptamani dupa ce compania sa a fost preluata de Bank of America. Presa americana a sustinut ca Thain ar fi oferit bonusuri financiare in valoare de miliarde de dolari cu doar cateva zile inainte ca firma sa sa fie achizitionata de BofA si ca ar fi cheltuit sume importante pentru redecorarea biroului sau.

Tot in ianuarie, Citigroup a trebuit sa renunte la planurile de achizitionare a unui avion privat in valoare de 50 de milioane de dolari, in contextul in care institutia financiara a primit ajutoare guvernamentale in valoare de 52 de miliarde de dolari. Saptamana trecuta, presa a relatat ca Citigroup intentioneaza sa cheltuiasca in jur de 10 milioane de dolari pentru renovarea biroului lui Vikram Pandit, care este directorul executiv al companiei.

CEO-ul bancii Lehman Brothers, Richard Fuld, a fost criticat pentru ca a castigat 240 de milioane de dolari intre 2005-2007, adica exact in perioada in care a luat decizii gresite pentru viitorul firmei. De asemenea, Fuld si alti sefi ai bancii au fost acuzati ca au pierdut 75 de miliarde de dolari prin faptul ca nu au planificat "un faliment organizat" pentru Lehman Brothers. Banca a falimentat in septembrie 2008, dupa ce autoritatile federale au refuzat sa-i arunce un colac de salvare.

De asemenea, presa de peste Ocean a relatat ca sefii AIG au mers in vacante de lux care au costat sute de mii de dolari la doar cateva saptamani dupa ce guvernul a oferit un ajutor de 124 de miliarde de dolari asiguratorului american.