Guvernul nu are in vedere modificarea regimului drepturilor de autor, a declarat, marti, primul ministru Emil Boc pentru Radio Romania Actualitati. Premierul a spus ca este dezamagit ca "se pun in carca Guvernului propuneri, idei, recomandari care nu ne apartin si se dau deja ca masuri certe, luate de catre Guvern, unele propuneri formulate de catre sindicate, patronate".

"Noi nu putem respinge formularea lor, dar decizia si-o asuma Guvernul, iar pozitia mea ramane constanta: nu cred ca problema drepturilor de autor este problema numarul unu a Romaniei si nu cred ca ea necesita reglementari suplimentare in momentul de fata. Dar eu nu pot sa limitez dezbaterea publica si sa spun ca, daca o asemenea propunere se face, ea trebuie oprita in dezbaterea publica. (...) Guvernul, in acest moment, prin vocea mea, nu are in vedere modificarea regimului drepturilor de autor", a declarat Emil Boc.

Reprezentantii Cartel Alfa au propus luni eliminarea remunerarii sub forma drepturilor de autor in cadrul intalnirii dintre Ministerul de Finante, sindicate si patronate.

"S-a retinut propunerea de modificare a Codului Fiscal, astfel incat angajatul sa nu mai fie platit cu drepturi de autor", a declarat pentru HotNews.ro, Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa. Acesta afirma ca propunerea este sustinuta de reprezentantii Ministerului Finantelor, secretarii de stat Gratiela Iordache si Gheorghe Gherghina.

Bogdan Hossu a precizat ca Guvernul ar putea elabora o ordonanta de urgenta in acest sens in sedinta de miercuri, care ar intra in vigoare in luna mai.

Faptul ca Ministerul Finantelor este dispus sa analizeze eliminarea remunerarii drepturilor de autor a fost confirmat si de secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, Constantin Pirvan. "Probabil ca cei care sunt platiti acum cu drepturi de autor vor trebui sa devina persoane fizice autorizate", a declarat pentru HotNews.ro, Constantin Pirvan.

Asociatia Jurnalistilor din Romania si Comitetul Executiv al Federatiei Romane a Jurnalistilor protesteaza fata de posibila modificare a legislatiei drepturilor de autor

Asociatia Jurnalistilor din Romania isi exprima dezaprobarea fata de ultimele declaratii publice ale domnilor Bogdan Hossu, liderul confederatiei sindicale “Cartel Alfa”, si Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), cu referire la aplicabilitatea prevederilor Legii dreptului de autor, nr. 8/1996 in domeniul mass-media, respectiv in profesia jurnalistilor - arata un comunicat transmis HotNews.ro.

"Constatam ca atat domnul Bogdan Hossu, cat si domnul Cristian Parvan, tind sa-si atinga limita maximei incompetente facand aprecieri in privinta specificului unei profesii pe care nu o stapanesc si in care nu detin nicio calificare", mai arata comunicatul citat

Asociatia Jurnalistilor din Romania solicita guvernului Romaniei, domnului prim-ministru Emil Boc, sa nu intreprinda nici un fel de initiativa legislativa de amendare a Legii dreptului de autor nr. 8/1996 in sfera aplicabilitatii acesteia in profesia de jurnalist, fara o consultare prealabila a profesionistilor din domeniu, precum si a structurilor sindicale si patronale specializate.

De asemena, Comitetul Executiv al Federatiei Romane a Jurnalistilor "solicita actualei coalitii aflate la putere sa inceteze imediat orice atac impotriva libertatii de exprimare, a institutiilor de presa, a jurnalistilor si, nu in ultimul rand, asupra libertatilor fundamentale ale fiecarui cetatean".

FRJ MediaSind subliniza ca a solicitat guvernului, inca din data de 27 ianuarie a.c., sa nu ia in discutie adoptarea de masuri in domeniul mass-media fara sa se consulte mai intai cu organizatiile sindicale, patronale si profesionale din domeniu. "Masuri aberante precum desfiintarea contractelor de drepturi de autor pot duce la grave disfunctionalitati in industria de media, cum ar fi riscul ca operele jurnalistilor (comentarii, articole, reportaje, editoriale, anchete, documentare, filme, scenarii pentru emisiuni etc.) sa nu mai poata fi protejate prin lege. S-ar incalca astfel Legea drepturilor de autor, Constitutia Romaniei, directivele europene din domeniu, dreptul la munca si optiunile jurnalistilor de valorificare a propriilor competente profesionale", arata federatia sindicala.

FRJ MediaSind mai spune ca a semnalat in mai multe randuri folosirea abuziva a contractelor de drepturi de autor pentru a substitui prevederile contractelor individuale de munca sau plata pe drepturi de autor a unor categorii de persoane care nu desfasoara activitati de creatie. "Toate acestea sunt probleme care intra sub incidenta aplicarii legii si a exercitarii controlului de catre organismele abilitate ale statului. FRJ MediaSind cere aplicarea corecta a legii si sanctionarea celor care o incalca, nu desfiintarea contractelor de drepturi de autor!" se mai precizeaza in comunicat.