Firmele care au o cifra de afaceri mai mica de 12.000 de euro vor trebui sa plateasca anual la stat un impozit minim de 500 de euro, a declarat, joi, pentru NewsIn, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, adaugand ca firmele care nu pot plati nici macar aceasta suma nu-si justifica existenta.

"Daca nu poti plati nici macar 500 de euro la stat, anual, inchide! Nu avem de unde plati investitiile si nu avem cum sa luam alte masuri economice daca firmele nu-si platesc taxele", a precizat Pogea.

El a spus ca Ministerul Finantelor si-a insusit propunerea patronatelor privind aplicarea diferentiata a impozitului forfetar in functie de cifra de afaceri a firmelor, plafonul minim de 500 de euro pe an fiind aplicat firmelor cu afaceri anuale de pana in 12.000 euro.

Liderii coalitiei PDL-PSD au decis joi,in urma unei intalniri avute la palatul Victoria, ca impozitul forfetar ramane valabil. In schimb, nu vor fi afectate salariile bugetare si pensiile minime, a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase,

Proiectul de Ordonanta de Urgenta privind rectificarea bugetara care prevede si introducerea impozitului forfetar va fi prezentat, sambata, in sedinta de Guvern. Ordonanta va fi sustinuta in Parlament, saptamana viitoare, de catre premierul Emil Boc.

Potrivit intelegerii in sedinta coalitei, ramane valabila grila stabilita de Ministerul Finantelor in vederea impozitarii IMM-urilor. Societatile urmeaza sa fie taxate in functie de cifra de afaceri. Impozitul se aplica in trepte. O firma cu cifra de afaceri de pana in 12.000 de euro va plati anual 500 de euro. Firmele care ruleaza intre 12.000 si 50.000 de euro, vor plăti 1.000 de euro.

La o cifra de afaceri curpinsa între 50.000 si 100.000 de euro, impozitul va fi de 1.500 de euro. Firmele cu cifra de afaceri intre 100.000 si un milion de euro vor plati un impozit de 2.000 de euro. Pentru cifra de afaceri între 1 milion si 5 milioane de euro, impozitul va fi de 2.500 de euro. La o afacere cu cifre intre 5 milioane si 30 de milioane de euro, se vor achita 5.000 de euro, iar pentru firmele care ruleaza peste 30 de milioane de euro, impozitul este de 10.000 de euro.