Prin restructurarea sectorului de productie energie se doreste divizarea Hidroelectica, a afirmat presedintele Federatiei Sindicale Hidrosind, Ilie Rosu. Acesta sustine ca este posibil sa existe interese ascunse in spatele acestei restructurari care ar determina ca hidrocentralele sa devina nerentabile. Dupa ce va scadea valoarea lor, in special a celor de la Portile de Fier, hidrocentralele vor fi scoase la vanzare la preturi de nimic, a mai spus Rosu.

Restructurarea energetica presupune infiintarea a doua companii, care vor combina, pe parte de productie, zona hidro cu cea termo. Din prima vor face parte Portile de Fier I si II, termocentralele de la Mintia, Paroseni si Electrocentrale Bucuresti. A doua companie va cuprinde complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova si restul sucursalelor Hidroelectrica.

Ilie Rosu sustine ca pentru Hidroelectrica, societate rentabila in acest moment, nu este benefica o astfel de restructurare. "In prezent, hidrocentralele de la Portile de Fier I si II sunt rentabile. Se mizeaza foarte mult pe banii obtinuti din energia produsa de Portile de Fier, ca sa fie folositi pentru indeplinirea conditiilor de mediu la termocentrale. Astfel, sucursala Portile de Fier ar putea deveni în timp nerentabila si ulterior sa fie scoasa la vanzare pentru un pret de nimic. Se pare ca asta este tinta pana la urma. Fiecare isi doreste o hidrocentrala fara costuri", a afirmat Ilie Rosu.

Ilie Rosu: "Nu trebuie amestecate costurile, ca nu stiu pe unde se scurg banii"

Trebuie mentionat ca unitatile de productie din domeniul termo inregistreaza cele mai mari preturi la energie din cauza costurilor mari. In schimb, zona hidro produce cea mai ieftina energie. Hidroelectrica este cel mai mare producator. Combinand energia cea mai ieftina cu cea mai scumpa, va fi greu de tinut sub control pretul real. "Nu trebuie amestecate costurile, ca nu stiu pe unde se scurg banii", a spus presedintele Hidrosind facand referire la "baietii destepti". El a precizat ca in urma restructurarii, vor creste foarte mult preturile la energie, mai ales ca vor fi si costuri mai mari.

Rosu sustine ca Fondul Proprietatea, care detine 20% din actiunile societatii, nu are nicio reactie in ceea ce privete divizarea. "Daca nu are nicio reactie, atunci actiunile fondului au fost tranzactionate pe bursa neagra si cineva doreste în mod intentionat divizarea Hidroelectrica".

Acesta a mai spus ca alt inconventient este ca societatile rezultate in urma restructurarii nu vor mai putea primi credite pe termen lung si, astfel, nu vor mai putea fi efectuate lucrari de retehnologizare. In prezent, Hidroelectrica are contract cu Banca Mondiala pentru un credit de 70 de milioane de euro. Daca dispare societatea, Banca Mondiala va cere garantii suplimentare statului. Cele doua societati care se vor forma nu vor putea primi credite deoarece trebuie sa treaca mai multi ani pana vor fi auditate. Astfel vor creste costurile.

In acest moment, Ministerul Economiei lucreaza la o noua strategie energetica."Trebuie sa restructuram sectorul de productie de energie pentru a face una, doua sau patru companii nationale profitabile, care sa investeasca în valorificarea potentialului energetic al Romaniei. Procesul de restructurare este cel care va crea premisele performantei în tot ceea ce înseamna sector energetic în Romania”, a afirmat recent ministrul economiei, Adriean Videanu. Potrivit acestuia, la sfarsitul lunii mai, se va putea vorbi de companiile nationale energetice.

Vechea strategie energetica, elaborata in 2007, este depasita, avand in vedere ca aceasta avea la baza majorari ale consumului de energie, in conditiile unei economii in crestere. Insa, criza economica va determina scaderi de consum.