Numarul societatilor care si-au suspendat activitatea in luna aprilie a acestui an a crescut de peste 14 ori fata de perioada similara a anului anterior, la 14.035 firme, de la 1.055 in aprilie 2008, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Intr-un comunicat de la sfarsitul lunii trecute, ONRC anunta ca 3.424 de societati si-au suspendat activitatea in perioada 1-27 aprilie.

Aceasta inseamna ca, in doar trei zile, aproape 10.611 de firme si-au suspendat activitatea.

Cele mai multe firme care si-au suspendat activitatea au fost inregistrate in Bucuresti, si anume 3.152 societati. Capitala a fost urmata in acest top de judetul Brasov, unde si-au suspendat activitatea 958 de firme, si judetul Galati, cu 701 societati.

Cele mai multe dintre aceste firme activau in comert (4.908), activitati profesionale, stiintifice si tehnice (1.388) si imobiliare (1.181).

Totodata, in luna aprilie, 2.269 de firme au fost radiate, cu 280% mai mult decat in aprilie 2008. De asemenea, au fost dizolvate 1.569 societati, de sase ori mai mult decat anul trecut.

Ultimele date ale institutiei aratau ca in perioada 1-27 aprilie 1.783 de firme au fost radiate, iar alte 556 societati au fost dizolvate.

UPDATE Gabriel Biris, reprezentantul casei de avocatura Biris Goran, a declarat pentru HotNews.ro ca acesta este rezultatul aplicarii impozitului minim, precizand insa ca nu este nimic surprinzator.

"Nu este nimic surprinzator. Este vorba de impozitul minim. Aceste firme nu faceau nimic si acum si-au oprit activitatea pentru a nu plati impozitul minim", a spus Gabriel Biris.

El a mai precizat ca acesta nu este un numar foarte mare, avand in vedere ca la nivel national sunt aproximativ 700.000 de firme.

Biris este de parere ca "acest trend va continua in urmatoarele luni. O sa se repete numarul ridicat de cereri de suspendare si in saptamanile si zilele urmatoare, pentru ca romanii se trezesc in ultimele zile" sa depuna actele.

Reprezentantii Oficiului National al Registrului Comertului au precizat pentru HotNews.ro ca "informarea transmisa in data de 29.04.2009 facea referire la statistica pentru perioada 1-27 aprilie, in timp ce informarea transmisa in data de 7 mai, vizeaza numarul total al operatiunilor inregistrate la ONRC in luna aprilie. Diferentele importante nu reprezinta altceva decat situatia pe care ONRC a inregistrat-o din 27 aprilie pana la 1 mai a.c."