Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a revizuit in scadere ratingul ArcelorMittal pentru imprumuturile pe termen lung de la "BBB plus" la "BBB", cu perspectiva stabila. De asemenea, Fitch a confirmat la "F2" ratingul pentru creditele pe termen ale celui mai mare producator mondial de otel iar toate ratingurile au fost eliminate din categoria Rating Watch Negative.

Potrivit unui comunicat dat publicitatii si preluat de Agerpres, revizuirea in scadere a ratingului ArcelorMittal reflecta impactul negativ pe care il are criza economica asupra performantelor operationale si a creditarii grupului.

In urma revizuirii ratingului, conducerea ArcelorMittal a decis sa scada drastic productia, sa diminueze costurile si dividendele acordate. Totusi, aceste masuri nu vor compensa integral impactul reducerii volumul si pretului estimat de Fitch, care se asteapta la o scadere cu 30 la suta a livrarilor de otel si un declin al veniturilor de 50 la suta.

Totodata, Fitch se asteapta la o scadere a cererii de otel in 2009 cu 15-20% si o redresare lenta in viitor. Agentia apreciaza ca procesul de reducere a stocurilor de otel din SUA nu se va incheia pana in trimestrul doi din 2009 sau la inceputul trimestrului trei, in timp ce in Europa acesta va dura pana la finalul anului.