Managarii companiilor din Romania se asteapta in urmatoarele trei luni (mai-iulie) la o scadere a numarului de angajati in toate sectoarele economice, fata de cele trei luni anterioare, cele mai mari fiind preconizate in industria prelucratoare si in comertul cu amanuntul, potrivit unei anchete de conjunctura a Statisticii (INS). Managerii estimeaza de asemenea, o scadere moderata a activitatii in comertul cu amanuntul si servicii, si o relativa stabilitate in industria prelucratoare si in sectorul de constructii.

Estimarile facute in luna mai de managerii companiilor din Romania indica o stabilitate relativa a volumului productiei (sold conjunctural -2%) in industria prelucratoare. Acest sector economic ar urma sa aiba cele mai mari scaderi ale numarului de angajati soldul conjunctural fiind de -24% pe total industrie prelucratoare (-30% la intreprinderile foarte mari, cu 500 de salariati si peste).

"Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total: metalurgie; fabricarea mobilei; fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (solduri conjuncturale -69%, -51% si respectiv -43%)", se arata in comunicatul INS.

Comertul cu amanuntul este urmatorul sector economic unde managerii estimeaza scaderi importante ale numarului de angajati (sold conjunctural -22%), o scadere moderata (sold conjunctural -9%) fiind asteptata si in privinta volumului comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri. Volumul total al vanzarilor este estimat a avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural -1%).

In constructii, se prognozeaza de asemenea o reducere a numarului de salariati, atat pe total (sold conjunctural –13%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor si o scadere moderata a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -11%), in urmatoarele trei luni. La nivelul volumului de productie insa dar si in privinta preturilor lucrarilor de constructii se asteapta o relativa stabilitate.

In sectorul serviciilor, managerii intervievati in luna mai a acestui an estimeaza pentru urmatoarea perioada o scadere moderata atat a cifrei de afaceri (sold conjunctural -11%) cat si a numarului de salariati (sold conjunctural -14%). Aceasta tendinta este data in special de intreprinderile mici (1-49 salariati) si cele mari (250-499 salariati).

Analiza Institutului National de Statistica s-a efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.070 agenti economici), constructiilor (1.258), comertului cu amanuntul (2.678) si serviciilor (2.081). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de plus/minus 5% la nivel total sector.