Indicele care masoara increderea in economia romaneasca a coborat, in mai, cu 0,1 puncte fata de luna precedenta, in contrast cu tendinta inregistrata de majoritatea statelor din Uniunea Europeana, potrivit datelor publicate joi citate de NewsIn. Increderea in economia statelor membre UE a crescut, in medie, cu 2,8 puncte in luna mai.

Astfel, indicele a scazut in Romania pana la 65,4 puncte, fiind mai mic decat pe ansamblul UE, unde sentimentul increderii in economie a ajuns in mai la 66,7 puncte. Aceasta este a doua luna consecutiv de revenire a increderii in economie la nivel comunitar.

In Romania indicele increderii in constructii s-a diminuat cu 3 puncte, iar cel in servicii a scazut cu un punct. Increderea in industrie a stagnat, in timp ce in comertul cu amanuntul indicele a urcat cu 2 puncte fata de luna anterioara, iar in consum, cu un punct.

La nivelul UE, indicele de incredere in economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a crescut, ca urmare a revenirii usoare a increderii in trei din cele cinci sectoare luate in considerare (industrie, servicii, consum, comert cu amanuntul). In constructii si consum, indicatorul a continuat sa scada usor fata de luna anterioara.

Statele care si-au manifestat cel mai mare grad de incredere in economie au fost Suedia (82,4 puncte), Finlanda (78,9 puncte) si Italia (78,8 puncte). Cel mai scazut grad de incredere in economie a fost inregistrat in Slovacia (46,2 puncte) si Ungaria (47,3 puncte).