General Motors, numarul unu mondial timp de 77 de ani pe piata auto, isi traieste ultimele clipe. Guvernul american a anuntat ca grupul isi va anunta, luni, intrarea in faliment si va incepe o restructurare drastica.

Acesta va fi finalul unor tentative disperate ale GM de a se redresa din punct de vedere financiar. Din luna martie, avusese la dispozitie doua luni pentru a demonstra ca este viabil, dar agravarea crizei financiare mondiale a adus si mai multe dificultati companiei, nevoita acum sa intre sub protectia legii falimentului.

"Astazi (n.r. luni) va ramane o zi istorica pentru companie: va fi sfarsitul fostului General Motors si inceputul unei noi companii", afirma administratia americana intr-un comunicat de presa.

Guvernul american isi propune sa redreseze GM intr-o perioada de pana la 90 de zile. Va fi creata o noua societate care sa preia activele cele mai rentabile ale grupului. Statul federal va asigura 30,1 miliarde de dolari si va controla 60% din capitalul sau.

Statul canadian si provincia Ontario, unde GM are numeroase uzine, va da 9,5 miliarde dolari si va obtine 12% din capital. Fondul sindical va detine 17,5%. Detinatorilor de obligatiuni le va reveni o cota de 10% din capitalul constructorului auto.

GM a confirmat ca va inchide 11 uzine ceea ce va duce la concedierea a 24.000 de angajati.

Grupul se va concentra pe cele patru marci principale: Chevrolet, Cadillac, Buick si GMC. Vor fi puse in vanzare: Saab, Saturn, Hummer si Pontiac.

Si toate acestea dupa ce la inceputul anilor `80 GM detinea 45% din piata mondiala. Declinul a devenit vizibil in 2008 cand a fost detronat de Toyota, pentru ca acum actiunile la bursa sa scada sub un dolar si sa dispara aproape sigur dintre cele 30 de valori vedeta ale indicelui Dow Jones.

In 2008, GM a vandut 2,98 milioane de vehicule in SUA, avand o cota de piata de 22%.

Presedintele Barack Obama urmeaza sa faca o declaratie de presa luni, la ora 15:55 GMT, ora 17:55 ora Romaniei, privind restructurarea industriei de automobile. Tot luni este asteptat anuntul tribunalului din New York privind redresarea judiciara a Chrysler.

Presedintele General Motors, Fritz Henderson, va sustine o conferinta de presa la ora 16:15 GMT, ora 18:15, ora Romaniei, la New York.