Vanzarile de automobile in Statele Unite au scazut si in luna mai, dar piata auto da semne de stabilizare. Cei trei mari producatori americani din Detroit nu par sa fi suferit la fel de mult ca pana acum in ceea ce priveste vanzarile de luna trecuta.

In SUA s-au vandut in luna mai 925.000 de masini, un declin anual de 33%, dar cu 13% mai mult decat in aprilie 2009, arata datele cabinetului de specialitate AudoData.

Estimarile analistilor erau mai pesimiste. Cei trei giganti auto au avut vanzari mai bune datorita reducerilor net superioare celor afisate de concurenti, care au atins chiar si 4.000 de dolari, scrie AFP.

General Motors care a intrat sub protectia legii falimentului in 1 iunie, a avut vanzari in scadere cu 29% pe an, fata de 37% cat estimau analistii. In prilie declinul fusese de 34%, iar in martie de 43%. Peformanta sa este mai buna decat a concurentului Toyota ale carui vanzari au scazut in mai cu 38% pe an.

Chrysler care sia anuntat falimentul in 30 aprilie a raportat un declin anual al vanzarilor de 47% in mai. Analistii estimau un declin de 53%.

n acest timp, Ford, singurul constructor american care nu a primit ajutor financiar de stat, a anuntat ca vanzariel sale au scazut in ai cu « doar » 24%, avand “cea mai buna luna din iulie 2008”.