Cifra de afaceri din industrie a scazut in luna aprilie fata de luna precedenta cat si fata de luna corespunzatoare din anul precedent cu 9,6%, respectiv 18,4%, potrivit datelor Institutlui National de Statistica (INS). De asemenea, comenzile noi din industrie s-au diminuat cu 4,5% fata de luna anterioara si cu 24,2% fata de aprilie 2008.

Fata de luna anterioara, cifra de afaceri din industrie a scazut in aprilie cu 9,6%, datorita scaderilor din industria extractiva (-16,3%) si industria prelucratoare (-9,2%).

Pe marile grupe industriale, scaderi ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele. Astfel, in industria bunurilor de capital afacerile s-au redus cu 17,6%, iar in industria bunurilor intermediare cifra de afaceri a coborat cu 9,2%, o scadere similara fiind inregistrata in industria energetica. In acelasi timp, afacerile din industria bunurilor de folosinta indelungata si cele din industria bunurilor de uz curent au scazut cu 5,1%, respectiv 2,7%.

Comenzile noi din industrie au fost mai mici cu 4,5% in luna aprilie, comparativ cu luna precedenta. Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi ale comenzilor noi in industria bunurilor de uz curent (-10,3%), industria bunurilor intermediare (-6,8%) si in industria bunurilor de capital (-1,4%). Comenzile din industria bunurilor de folosinta indelungata au crescut insa cu 2,3%.

Comparativ luna aprilie 2008, reducerea cifrei de afaceri din industrie s-a datorat scaderilor inregistrate in industria prelucratoare (-19,2%) si industria extractiva (-0,2%).

Pe marile grupe industriale scaderi ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele, astfel: industria energetica (-32,0%), industria bunurilor intermediare (-28,6%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-22,2%), industria bunurilor de uz curent (-7,7%) si industria bunurilor de capital (-4,0%).

Totodata, comenzile noi din industrie au scazut pe ansamblu cu 24,2%, datorita scaderilor din toate sectoarele. Astfel, in industria bunurilor intermediare comenzile au coborat cu 45,3%, iar in industria bunurilor de folosinta indelungata si industria bunurilor de uz curent s-au diminuat cu 28,5%, respectiv 9,8%. Cea mai mica scadere a comenzilor s-a inregistrat in industria bunurilor de capital, acestea coborand cu 2,5%.