Wienerberger Romania, subsidiara locala a grupului austriac - cel mai mare producator de caramizi din lume - a anuntat vineri ca fabricile Gura Ocnitei si Triteni vor fi temporar inchise si productia va inceta, ca urmare a crizei financiare si economice si a incetinirii ritmului de dezvoltare a pietei de constructii din ultimele luni, trasmite NewsIn.

"Wienerberger a luat masurile necesare pentru a adapta capacitatile sale de productie la aceasta situatie. Aceste masuri fac parte din programul extins de restructurare a grupului Wienerberger in 2009 pentru a adapta capacitatile de productie locale la evolutia pietei si a cererii. Cele doua fabrici vor fi doar temporar inchise, ceea ce inseamna ca productia poate fi reluata oricand. Deocamdata, acest moment este incert si depinde de dezvoltarea viitoare a pietei", se arata in comunicatul emis vineri de companie.

Potrivit acestuia, nici un angajat nu va fi afectat, iar inchiderea temporara a fabricilor nu va afecta livrarile de marfa ale companiei datorita nivelului stocurilor, capacitatea Wienerberger de a furniza pe piata caramizi Porotherm nefiind limitata niciun moment. "Piata imobiliara in Romania a scazut dramatic in ultimile luni dupa un volum record de locuinte terminate in 2008, respectiv 67.300 unitati. Motivul principal il reprezinta conditiile restrictive de accesare a surselor de finantare, atat pentru clientii finali, cat si pentru investitori. Dar cererea de noi locuinte nu a disparut", a declarat directorul general al Wienerberger Romania, Daniel Catanas.

Acesta considera pozitive masurile pe care Guvernul Romaniei le-a introdus deja, cum ar fi reducerea TVA-ului de la 19% la 5% pentru achizitionarea unei case sau a unui apartament. "Consideram, de asemenea, ca fiind un semnal pozitiv prezentarea recenta a programului “Prima Casa”, care ar trebui sa ofere cumparatorilor primei case sau apartament acces mai usor la credite ipotecare. Aceste masuri cu siguranta duc intr-o directie buna; cu toate acestea, impactul lor este inca incert la acest moment. Numai viitorul va dovedi daca vor fi necesare si alte actiuni pentru stimularea pe termen scurt a pietei, cum ar fi deductibilitatea taxelor pentru investitiile private in domeniul constructiei de case, pana la 50.000 euro pe an (exemplu Belgia)", in opinia lui Daniel Catanas.