Industria transporturilor aeriene la nivel global este asteptata sa inregistreze pierderi de noua miliarde dolari in acest an, un nivel aproape dublu fata de estimarile privind pierderi de 4,7 miliarde dolari pentru 2009, facute in luna martie a acestui an, arata datele publicate luni de Asociatia Internationala de Transport Aerian (IATA), citate de Financial Times. Exceptand anul 2007, cand industria aeriana a inregistrat profit, din 2001 si pana in prezent industria transporturilor aeriene a raportat pierderi nete in fiecare an.

"Pierderile industriei de transport aerian in primele trei luni din acest an au fost deja cu mult peste estimari in conditiile unor scaderi puternice atat in ceea ce priveste veniturile cat si profiturile", a declarat luni Giovanni Bisignani, director general al IATA.

Asociatia internationala estimeaza pierderile nete inregistrate in 2008 de industria globala de transporturi aeriene la circa 10,4 miliarde dolari. Industria a suferit pierderi nete cumulate de circa 41,6 miliarde dolari in perioada 2001-2006 si se estimeaza ca in perioada 2008-2009 se vor inregistra pierderi cumulate de 19,4 miliarde dolari.