Productia industriala din Romania, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut in luna aprilie din acest an cu 9,5% fata de luna similara a anului trecut, din cauza scaderilor inregistrate de industria extractiva (-15,4%), de industria prelucratoare (-11,1%) si de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-1,5%), a anuntat marti Institutul National de Statistica (INS). In primele patru luni din acest an, productia industriala a scazut cu 10,9%.

Comparativ cu luna anterioara din acest an, productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a inregistrat in aprilie 2009 o crestere pe ansamblu cu 0,7%, determinata de cresterea industriei prelucratoare (+3,2%). Industria extractiva a scazut cu 12,4%, iar productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 0,9%.

In primele patru luni din acest an, productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 10,9% fata de perioada similara a anului trecut, din cauza scaderilor inregistrate de industria prelucratoare (-14,2%), industria extractiva (-3,7%) si de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-1,0%).

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi la toate categoriile de bunuri: industria bunurilor intermediare (-18,9%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-17,2%), industria bunurilor de capital (-11,1%), industria bunurilor de uz curent (-8,0%) si industria energetica (-5,1%).