Romania s-a situat pe locul cinci in Europa in 2008, in functie de ponderea economiei subterane in produsul intern brut (PIB), care a fost de 33%, pe primele locuri plasandu-se Bulgaria, Letonia, Estonia si Croatia, arata un studiu AT Kearney, potrivit NewsIn.

"Platile electronice pot da rezultate tangibile. Conform studiului nostru, sistemele de plata pot reduce cu 10-15% economia subterana din Romania, reprezentand o suma de 5,7 miliarde euro", a spus directorul general pe Romania al Visa Europe, Catalin Cretu.

Potrivit AT Kearney, in conditiile in care PIB-ul Romaniei s-a situat la 139 miliarde euro, 46 miliarde euro au reprezentat economia subterana in 2008, in conditiile in care in Bulgaria, la un PIB de 34 miliarde euro, 12 miliarde euro au fost economie subterana (36%).

In cazul Letoniei, economia subterana reprezinta tot 36% din PIB, iar in cazul Estoniei si Croatiei procentul a fost de 35%.

Pe de alta parte, cea mai mica pondere in Europa s-a inregistrat in Austria si Elvetia, unde economia subterana reprezinta 8%.

La nivelul Uniunii Europene, economia subterana reprezenta 16% din PIB in 2008 , respectiv 2.100 miliarde euro, se mai arata in studiul A.T. Kearney.

Raportul a fost realizat la nivelul UE, cu exceptia a trei tari, respectiv Cipru, Luxemburg si Malta, si include totodata date din Norvegia, Elvetia si tarile candidate la UE.