Companiile de asigurari din Romania au inregistrat anul trecut o pierdere neta de 575,78 milioane lei, cu aproape 128% mai mare fata de pierderea neta inregistrata de asiguratori in 2007, arata datele publicate miercuri de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Potrivit autoritatii, 99% din acesta pierdere neta provine de la patru societati respectiv Ardaf, Uniqa, BT Asigurari si Asiban.

Situatiile financiare transmise CSA arata ca volumul agregat la nivel de piata al profitului net inregistrat la sfarsitul lui 2008 a depasit 266,58 milioane lei, in timp ce volumul agregat al pierderilor a fost de 842,36 milioane lei, rezultand astfel o pierdere neta de peste 575,78 milioane lei.

"Se remarca faptul ca 99% din aceasta pierdere neta provine de la 4 societati, respectiv de la Ardaf, Uniqa, BT Asigurari si Asiban, toate acestea fiind preluate anul trecut de importante grupuri financiare cunoscute pe plan international, care au anuntat schimbari importante in strategiile de dezvoltare ale societatilor preluate (inclusiv fuziunea in cazul societatilor BT Asigurari si Asiban, ambele preluate de catre grupul francez Groupama).

In 2008, din activitatea de asigurari generale s-a inregistrat o pierdere tehnica neta de 666,45 milioane lei, iar pentru activitatea de asigurari de viata s-a inregistrat un profit tehnic net de 92,70 milioane lei.

In 2007, companiile de asigurari inregistrasera o pierdere neta de peste 253,15 milioane lei.