Cel mai mare producator de bere din lume, Anheuser-Busch InBev (AB InBev), analizeaza in prezent posibilitatea vanzarii unor operatiuni din Europa Centrala si de Est, inclusiv din Romania, transmite NewsIn.

Potrivit unor informatii preluate din publicatia Le Soir, AB InBev ar putea vinde 11 fabrici, din Bulgaria, Romania, Ungaria, Croatia, Cehia, Serbia si Muntenegru, care produc 1,2 miliarde litri de bere pe an, angajand peste 6.000 de persoane.

Grupul incearca sa obtina lichiditati pentru a rambursa datorii legate de finantarea fuziunii InBev cu Anheuser-Busch. Compania spera sa obtina in jur de 2 miliarde de dolari.

Contactati de Reuters, reprezentantii companiei au refuzat sa comenteze informatiile.

AB InBev detine, in Romania, trei fabrici de bere, la Ploiesti, Blaj si Baia Mare. InBev Romania s-a format in anul 2007, prin fuziunea Interbrew Romania cu Interbrew Efes Brewery.

InBev detinea in Romania o cota de piata de 23,2% la finalul anului 2007. Compania produce marcile Stella Artois, Beck’s, Bergenbier, Lowenbrau si Noroc si importa specialitatile belgiene Leffe si Hoegaarden.

In iulie 2008, Anheuser-Busch Cos Inc a acceptat oferta de preluare, in valoare de 49,91 miliarde de dolari, facuta de rivala InBev NV, in cadrul unei intelegeri ce a creat cel mai mare producator de bere din lume. Compania creata a adunat datorii de miliarde de dolari.