Grupul minier Xstrata a confirmat duminica ca a propus companiei rivale Anglo American un acord de fuziune, ceea ce ar duce la formarea unuia dintre cele mai mari companii miniere din lume, se arata intr-un comunicat al grupului citat de AFP. Acesta vine dupa ce cotidianul Sunday Telegraph, citand surse apropiate situatiei, a scris ca directorul general al Xstrata, Mick Davis, a trimis saptamana trecuta o scrisoare conducerii Anglo American, pentru a propune demararea negocierilor pentru un acord de fuziune.

Potrivit Sunday Telegraph, aceasta tranzactie este evaluata la 49 miliarde de euro, insa Xstrata nu prezinta niciun fel de date in acest sens in comunicatul remis.

Xstrata a cuantificat deja beneficiile pe care le vor avea cele doua companii in urma fuziunii, care nu ar fi posibile daca cele doua ar opera independent, se mai arata in comunicatul grupului minier.

Activitatile celor doua companii se suprapun in multe domenii. Astfel, ambele detin mine de carbune in Australia si Africa de Sud, ceea ce indica faptul ca o fuziune ar duce la economii substantiale. De asemenea, alte economii s-ar putea realiza in cadrul operatiunilor de exploatare a cuprului.

Banca japoneza de investitii Nomura a estimat ca o potentiala fuziune ar putea duce la economii de 700 de milioane de dolari pe an, arata Telegraph.