Gripa porcina a afectat traficul aerian de pasageri, care a cunoscut in luna mai o scadere de 9,3%, a transmis joi Asociatia Internationala de Transport Aerian (IATA). Mai a fost "prima luna in cursul careia s-a resimtit impactul virusului AH1N1 asupra zborurilor", se arata intr-un comunicat al Asociatiei, citat de AFP.

Cei mai afectati au fost transportatorii din America Latina si cei mexicani, care au inregistrat scaderi de 40%. Raspandirea virusului AH1N1 a dus la prima pandemie de gripa a secolului si a reprezentat o noua lovitura in sectorul aviatiei comerciale, si asa afectat de criza economica. Traficul de pasageri a scazut in februarie si martie cu peste 10%, dupa care si-a revenit usor in aprilie, ajutat de calatoriile din vacanta de Paste, inregistrand pierderi de 3,1%. "Este cea mai grea criza cu care ne-am confruntat", a declarat directorul IATA, Giovanni Bisignani, citat de AFP.

La inceputul lunii, IATA a anuntat ca se asteapta ca industria transporturilor aeriene la nivel global sa inregistreze pierderi de 9 miliarde dolari, in acest an. Ceea ce inseamna un nivel al pierderilor aproape dublu fata de estimarile realizate in luna martie a acestui an, care indicau pierderi de 4,7 miliarde dolari pentru 2009, potrivit Financial Times.