Salariul mediu net a fost de 1.356 lei in luna mai, in scadere cu 52 lei, adica 3,7%, fata de luna precedenta, ca urmare a realizarilor de productie mai mici si a acordarii de prime de Pasti in luna precedenta, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In aprilie, castigul salarial mediu net a fost de 1.408 lei, cu 0,4% mai mult decat in martie.

In luna mai, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.855 lei.

In majoritatea activitatilor economice nivelul castigului salarial mediu net a fost in scadere fata de luna aprilie. Astfel, salariul mediu net a scazut 20,9% in activitatile de intermedieri financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii, iar in sectorul extractiei carbunelui superior si inferior salariul a coborat cu 15,9%.

Scaderi cuprinse intre intre 11% si 14% s-au inregistrat in telecomunicatii, industria metalurgica, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea produselor din tutun.

In acelasi timp, in activitatile de extractie a minereurilor metalifere, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea altor mijloace de transport, captarea, tratarea si distributia apei, alte activitati extractive, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea substantelor si a produselor chimice, colectarea si epurarea apelor uzate, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrǎri audio si activitati de editare muzicalǎ; activitati de difuzare si transmitere de programe), transporturi pe apa diminuarea salariului mediu a fost cuprinsa intre 5% si 10%.

In unele activitati economice s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, datorita acordarii de sume din profitul net sau a realizarilor de productii mai mari. Astfel, cele mai importante cresteri ale salariului mediu net din luna mai s-au inregistrat in activitatile de servicii anexe extractiei (11,3%), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (6,7%), alte activitati industriale (4,8%) si extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4,4%).

Valorile cele mai mari ale salariului mediu net s-au inregistrat in activitatile de transport aerian (3.296 lei) si in cele de intermedieri financiare (3.256 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (765 lei) si in sectorul fabricarii articolelor de imbracaminte (778 lei).