Grupul american PepsiCo a inaugurat miercuri la Domodedovo, in apropiere de Moscova, cea mai mare fabrica pe care o detine in Europa, la 50 de ani de la aparitia celebrei bauturi Pepsi in Uniunea Sovietica. "Rusia este de o importanta vitala pentru PepisCo", a declarat Indra Nooyi, presedinta grupului american, citata de AFP. "Vom investi inca un miliard de dolari in urmatorii trei ani", a continuat aceasta.

"Rusia saluta investitiile straine. Piata rusa este mare si deschisa", a raspuns ministrul rus al Dezvoltarii Economice, Elvira Nabioullina. Fabrica se intinde pe o suprafata de 70 de hectare, are o capacitate de 2,1 miliarde de litri pe an si "va fi cea mai mare fabrica PepsiCo de imbuteliere din lume", se arata intr-un comunicat remis de companie. Investitiile grupului in Rusia, unde au angajat 12.000 de oameni, au atins 3 miliarde de dolari in ultimii 10 ani, scrie AFP.

Lansarea fabricii are loc la doar o zi de la vizita efectuata de presedintele american Barack Obama la Moscova. Intr-o intalnire calificata de presa din intreaga lume drept istorica, Obama si Dmitri Medvedev au incercat sa "relanseze relatiile dintre cele doua state". "Reset" a fost formula utilizata de liderul de la Casa Alba pentru a defini rezultatul asteptat dupa discutiile de luni de la Kremlin. Iar realitatea pare sa nu dezminta asteptarile presedintelui american. Alaturi de Barack Obama au calatorit la Moscova directori executivi de la gigantii Boeing, John Deere, PepsiCo, ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips si Alcoa; companii care au incheiat acorduri pe piata rusa in valoare de peste 1,5 miliarde de dolari, potrivit Reuters.

Istoria companiei PepsiCo in Rusia incepe in iulie 1959, cand Donald Kendall, unul dintre fondatorii grupului, l-a servit pe liderul sovietic Nikita Hrusciov cu celebra bautura, cu ocazia unei expozitii americane la Moscova. In 1974, Pepsi era primul produs occidental de consum care intra pe piata sovietica.