Firma ceheasca din domeniul energiei CEZ si-a anuntat intentia de a cumpara actiunile detinute de alte firme la societati comerciale pe care le controleaza in Romania, scrie Emil Stoica, pe blogul lui.

Au contactat si Fondul Proprietatea (FP), iata declaratia conducerii FP:

Cei de la CEZ ne-au anuntat ca vor sa cumpere atat actiunile pe care le detine Electrica, cat si cele pe care le are Fondul Proprietatea la cele trei filiale. In prezent, avocatii nostri analizeaza constrangerile legale si modul in care s-ar putea face vanzarea, urmand ca ulterior actionari Fondului sa ia o decizie in acest sens in AGA”, a spus miercuri Daniela Lulache, presedintele directoratului Fondului Proprietatea, citata de NewsIn.

Aceasta a mai spus ca Fondul Proprietatea ar putea obtine 211 milioane de euro din vanzarea participatiilor la cele trei societati din grupul CEZ, potrivit evaluarii facute de fima de audit PricewaterhouseCoopers.

Potrivit evaluarii auditorului, participatia Fondului la CEZ Distributie are o valoare de 192 milioane de euro, cea de la CEZ Vanzare este de 18,4 milioane de euro, iar in cazul CEZ Servicii detinerea este estimata la 1,1 milioane de euro.

Nu este nimic rau in ceea ce isi doreste CEZ.

Insa conducerea FP demonstreaza din nou de ce trebuie sa fie schimbata si cat mai repede cu putinta. Actuala conducere nu numai ca este numita politic, dar nici nu a demonstrat ca ar fi capabila.

Ca dovada, statul inca detine majoritatea, la 4 ani de zile de infiintarea FP (desi ar trebui sa aiba 0%) si nici nu a fost cotata inca la bursa (asa cum s-au angajat). Iar modul lor de conducere este de o pasivitate infioratoare: asteapta sa pice ceva si, eventual accepta prima oferta.

De ce nu ar vinde participatia la o alta firma din domeniul energiei? De ce nu ar face la o adica un pool din participatiile din domeniul energetic? Care ii este strategia?

Actuala conducere a FP nu-mi inspira incredere din punct de vedere profesional. Apoi, din punct de vedere moral nu ar trebui sa faca nimic pana cand nu reuseste sa-si atinga obiectivul principal si anume definitivarea problemei proprietatii.

Comenteaza pe Jeopardy.