Copiii adora sa fie purtati in bratele parintilor iar parintii adora sa isi simta copiii aproape. Alternativa la marsupiile clasice, esarfele port-bebe (sling, wrap, mei-tai, podaegi) au sute de ani de experienta pozitiva in intreaga lume, facilitand apropierea dintre parinti si copii. Diana a inceput sa creeze slingurile pentru ea si fiul ei, a continuat cu prietenele si in scurt timp a ajuns sa fie intrebata pe strada despre creatiile sale. Votul pentru cea mai inteligenta mica afacere romaneasca a inceput.

Interviul cu Diana Mateescu

HotNews.ro: Cum ai inceput afacerea?

Diana Mateescu: Totul a inceput cu baietelul meu si cu momentul in care am simtit ca nu il mai pot purta in brate cat as fi vrut. Am incercat cam cinci tipuri diferite de marsupii insa copilul statea intr-o pozitie cel putin ciudata iar eu aveam mereu vanatai pe umeri de la bretele.

Am citit apoi pe internet despre esarfele port-bebe si, negasind nimic de cumparat la noi, mi-am confectionat eu una. S-a dovedit a fi pe cat de simpla pe atat de comoda si nu am renuntat la ea de mai bine de un an.

Apoi am facut pentru toate prietenele mele cu copii iar lumea a inceput sa ne intrebe pe strada, primeam tot mai multe comenzi. Atunci am zis: de ce nu? Am inceput cu siteul, www.sling.ro, care se ocupa in principal de popularizarea conceptului de babywearing - purtatul copiilor- si comercializarea slingurilor fixe. Ulterior am inceput sa confectionez slinguri reglabile si mei-tai-uri si sper ca in viitorul apropiat sa pot oferi toata gama de esarfe folosite la purtatul copiilor.

HotNews.ro:Cand ai timp si de afacere si copil?

Diana Mateescu: Cand baietelul meu a implinit doi ani am fost nevoita sa iau o decizie privind.intoarcerea in “campul muncii”. Am ales atunci sa lucrez acasa pentru a fi aproape de el, constienta fiind ca va fi o provocare, insa am avut sustinerea intregii familii. In weekend mergem la atelier, eu pentru a lucra iar baietelul meu pentru a avea parte de distractie cu bunicii. In timpul saptamanii ma ocup de comenzi dimineata, inainte sa se trezeasca el si dupa amiaza, cand suntem toti trei acasa. Serile sunt rezervate iesirilor in parcuri unde de multe ori ne intalnim cu mamici care sunt interesate de purtatul copiilor sau vor sa gaseasca esarfa care li se potriveste cel mai bine. Am incerat, pe cat posibil, sa il includ si pe el in activitatile mele legate de slinguri si este foarte incantat cand ia parte la acestea, mai ales ca testam impreuna toate modelele noi.

HotNews.ro:Ce aduce in plus un sling fata de portbebe-urile clasice?

Diana Mateescu: In primul rand, pozitia copilului intr-un sling e una fiziologica, el sta in exact aceeasi pozitie in care sta si in bratele mamei. Folosit corect, nu exista presiune suplimentara asupra coloanei iar picioarele sunt intr-o pozitie recomandata chiar si bebelusilor cu displazie de sold. Nu exista limita de varsta, se pot folosi din prima zi de viata si cei mai multi copii ajung sa nu mai doreasca sa fie purtati mult inainte ca slingul sa nu le mai reziste fizic.

Spre deosebire de marsupiile clasice, unde greutatea copilului este concentrata in zona bretelelor, slingurile ofera o distribuire uniforma a greutatii pe umar si spate crescand considerabil confortul si eliminand aproape complet durerile de spate si umeri ale parintilor.

Cele mai importante beneficii sunt insa cele emotionale: purtatul copiilor favorizeaza dezvoltarea mentala si emotionala prin contactul permanent cu mama si, datorita faptului ca pot fi alaptati in sling, se pot relaxa si se pot refugia de cate ori stimulii exteriori devin suprasolicitanti.

HotNews.ro:Cat este de profitabila afacerea?

Chiar daca perioada in care am inceput afacerea nu a fost una propice investitiilor, succesul de care s-a bucurat a fost mult peste asteptarile mele. Tot profitul este reinvestit iar in cele cateva luni de zile de la infiintarea firmei cresterea a fost una constanta si vizibila.

Cand am pornit afacerea, in ianuarie 2009 pe piata romaneasca aparuse un singur tip de esarfe din import. Din pacate, cei care le comercializau nu aveau nici un fel de cunostinte despre purtatul copiilor iar publicul tinta nu era deloc informat. Din acest motiv www.sling.ro si www.poarta-ma.blogspot.com nu incearca doar sa vanda un produs ci se axeaza foarte mult pe prezentarea esarfelor, pe beneficiile purtarii copiilor, pe distrugerea unor mituri si preconceptii.

Pana acum promovarea afacerii s-a facut exclusiv online insa foarte multe comenzi au venit din partea celor ce au vazut “pe strada” slingurile “Poarta-ma, mami!”.

Poarta-ma, mami! (2)
Poarta-ma, mami! (2)
Foto: Poarta-ma, mami!

Purtatul copiilor a devenit tot mai popular si la noi si tot mai multe mamici gasesc in esarfele mele o solutie la problemele lor. Imi doresc ca orice mamica din Romania sa aiba acces la informatii despre purtatul copiilor, despre beneficiile sale extraordinare atat pentru copil cat si pentru parinti si sa pastrez un pret accesibil pentru produsele mele astfel Incat orice mamica sa isi poata permite un sling.

Am inceput de curand cautarile pentru a colabora cu o fabrica de tesaturi din Romania care sa imi poata oferi materiale confectionate special pentru diferitele tipuri de esarfe.

Momentan, provocarea cea mai mare este pastrarea aceleiasi relatii intre mine si clientii mei: imi doresc, bineinteles, cresterea cifrei de afaceri, dar nu as vrea ca acest lucru sa se faca in detrimentul comunicarii cu beneficiarii. In acest sens am inceput deja unele transformari care ma vor ajuta sa ofer parintilor ce vor sa-si poarte copii, pe langa o gama extinsa de produse, maximum de suport.

Sticluta este singura firma romaneasca care produce esarfe port-bebe. Dupa lansarea afacerii pe internet, prin intermediul siteului www.sling.ro si a blogului www.poarta-ma.blogspot.com , mica afacere a ajuns sa deschida o noua piata in Romania.