Mai mult de jumatate dintre IMM-urile din Romania considera ca mediul economic nu este favorabil dezvoltarii afacerilor in acest an, estimand ca rezultatele financiare din 2009 vor fi mai slabe decat cele de anul trecut, potrivit "Cartei albe a IMM-urilor din Romania 2009", prezentata marti de CNIPMMR.

Astfel, 58,18% dintre IMM-uri considera ca evolutia mediului de afaceri este "stanjenitoare dezvoltarii afacerilor", in vreme ce doar 17,13% dintre intreprinderi cred ca mediul de afaceri este favorabil. Aproape 25% dintre IMM-uri cred ca mediul de afaceri este neutru in acest moment.

In ceea ce priveste performantele financiare, 55,73% dintre IMM-uri estimeaza ca rezultatele de la finele acestui an vor fi inferioare celor din 2008, si doar 13,84% considera ca vor inregistra rezultate mai bune.

Dintre factorii care vor influenta negativ activitatea si performantele IMM-urilor in acest an, cele mai frecvent semnalate au fost evolutia cadrului legislativ (51,32%), birocratia excesiva (45,22%), insuficienta predictibilitate a mediului de afaceri (32,30%) si coruptia (31,76%).

Aproape 65% dintre intreprinderile mici si mijlocii vad cresterea interna pe piata interna ca fiind principala oportunitate de afaceri pe parcursul acestui an, urmata de extinderea pe noi piete (41,77%) si asimilarea de noi produse (40,22%).

In acelasi timp, scaderea cererii interne este principalul obstacol cu care se confrunta IMM-urile, indicata de 62,06% dintre acestea. Alte dificultati cu care se confrunta IMM-urile sunt scaderea cererii interne (41,4%), birocratia (36,21%) si intarzierile la incasarea facturilor de la firmele private (36,12%).

In ceea ce priveste modalitatile de finantare a activitatilor economice la care au apelat intreprinzatorii din IMM-uri pe parcursul ultimului an, rezultatele investigatiei releva ca 64,42% dintre firme s-au autofinantat, 51,05% dintre companii au obtinut credite bancare, 29,57% au utilizat leasingul si, in proportii mai mici de 10%, fonduri nerambursabile, factoring, garantarea de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri si emisiune de actiuni pe piata de capital.