Fondul de investitii QVT, care detine 22% din actiunile Flamingo International, a cerut includerea pe ordinea de zi a adunarii generale a actionarilor din luna august a acestui an, a problemei dizolvarii societatii, a anuntat luni Flamingo International. Reprezentantii retailerului considera ca solicitarea ridica indoieli serioase privind bunele intentii ale acestui actionar. Disensiunile vin in contextul in care Flamingo cere actionarilor aprobarea unei emisiuni de obligatiuni convertibile in actiuni, actionarii fiind obligati sa vina cu un aport financiar pentru a nu-si dilua detinerile.

Reprezentantii Flamingo International considera ca "aceasta solicitare ridica indoieli serioase privind bunele intentii ale acestui actionar", in conditiile in care "QVT este reprezentat in Consiliul de Administratie al Flamingo International, planul de restructurare si dezvoltare este in discutia managementului Flamingo de cateva luni si a fost deja prezentat in cadrul Consiliului de Administratie si in urma cu doua saptamani acest fond de investitii si-a marit participatia la 22% din actiunile retailerului".

Actionarii Flamingo se pregatesc sa voteze pe 17 august asupra unui plan de relansare a companiei, bazat conform declaratiilor oficialilor retailerului, atat pe sprijinul celorlalti actionari principali cat si pe sustinere din partea bancilor.

Mai mult, potrivit NewsIn, conducerea Flamingo va cere actionarilor aprobarea unei emisiuni de obligatiuni convertibile in actiuni si majorarea capitalul social cu pana la 38,95 milioane lei, pana in 2012. Majorarea capitalului social se va face pe de-o parte prin convertirea obligatiunilor emise de companie, iar pe de alta parte prin noi emisiuni de actiuni.

„Ne asteptam ca actionarilor principali sa li se ralieze si altii cu detineri semnificative, astfel incat nu imi fac griji cu privire la votul de aprobare a obligatiunilor convertibile. In acelasi timp nu imi fac griji cu privire la votul legat de solicitarea QVT, deoarece, rational vorbind, dizolvarea societatii este impotriva interesului tuturor actionarilor, inclusiv a QVT. Imi este greu sa inteleg de ce QVT ar fi dornic sa isi faca rau singur. Chiar daca nu ar adera la planul celorlalti actionari si ar ajunge in situatia de a se dilua, tot ar castiga mai mult din valoarea actiunilor decat in cazul dizolvarii” a declarat Dragos Simion, presedintele consiliului de administratie al Flamingo.

Principalul actionar si fondator al Flamingo, Dragos Cinca crede ca planul de relansare financiara a Flamingo va ajuta actiunile Flamingo sa revina la nivelul din anii anteriori.

„Actionarii Flamingo vor decide in luna august un plan de relansare financiara a companiei. Bazat pe acest lucru si pe planul operational deja in desfasurare in cadrul firmei am toata convingerea ca actiunea Flamingo va reveni acolo unde a fost in urma cu 1-2 ani,” a declarat Dragos Cinca, actionar principal si fondator Flamingo.

Dragos Cinca detinea la data de 30 iunie a acestui an, pachetul majoritar de actiuni in cadrul Flamingo, respectiv 25,1% din actiuni, conform datelor BVB. Impotriva actiunii QVT se ridica si uin alt actionar, Dan Adamescu, care prin intermediul Nova Trade detine aproape 15% din actiunile Flamingo.

“QVT este un fond care adesea nu tine cont de interesele companiilor in care investeste, ci mai curand cauta sa obtina castiguri pe seama si in detrimentul celorlalti actionari”, a declarat Dan Adamescu.

Grupul Flamingo, care detine retelele de magazine Flanco World si Flamingo, a inregistrat in primul trimestru din acest an o cifra de afaceri de 100 milioane lei, in scadere cu aproximativ 40% fata de perioada similara din 2008. Saptamana trecuta, retailerul a anuntat inlocuirea actualului director executiv Jiri Rizek, cu Stefan Treiber, incepand cu 1 august, desi mandatul primului expira abia anul viitor.